Blog

Rishi Sunak vs. Liz Truss – Minden, amit a brit konzervatív jelöltekről tudni kell

Boris Johnson lemondásával a brit Konzervatív pártban elindult a kampány a miniszterelnöki posztért. A párthoz június 3-a előtt csatlakozott tagok augusztus első hetétől kezdve adhatják le szavazatukat a maradék két jelöltre – Rishi Sunak-ra vagy Liz Truss-ra, akik az elmúlt napokban már tv vitákon…

Boris Johnson lemondásával a brit Konzervatív pártban elindult a kampány a miniszterelnöki posztért. A párthoz június 3-a előtt csatlakozott tagok augusztus első hetétől kezdve adhatják le szavazatukat a maradék két jelöltre – Rishi Sunak-ra vagy Liz Truss-ra, akik az elmúlt napokban már tv vitákon ütköztetik érveiket. A szavazatokat legkésőbb szeptember 2-ig lehet leadni; három nappal később, szeptember 5-én pedig bejelentik, hogy ki nyerte el az Egyesült Királyság miniszterelnöki posztját.

Eddig a vita nagy része praktikus kérdésekre, a gazdaságra és az adókra fókuszált. Míg Truss azon az állásponton van, hogy az állambiztosítás és társasági adó előre eltervezett adóemeléseit el kell törölni az új gazdasági helyzet tudatában, Sunak csak akkor csökkentené az adókat, amikor az inflációt már sikerült leszorítani. A vita során

Sunak azzal vádolta meg Truss-t, hogy gazdaságpolitikája ’tündérmesékre épít’ hiszen úgy szeretné növelni az állami kiadásokat, hogy az adókat visszavágja.

Ezt a gazdaságpolitikai elgondolást Sunak szocialistának nevezte, amely kifejezés csöppet sem cseng jól a brit konzervatív szavazók fülében. Ezzel szemben Sunak a konzervatív gazdaságpolitika és a fiskális fegyelem támogatójaként tetszeleg. Az indiai felmenőktől származó brit politikust kritikusai a megszorítások visszahozásával vádolják.

A gazdaság mellett a migráció is fontos kérdésnek számít a konzervatív tábor megnyeréséért folyatott küzdelemben.

Míg Sunak bevezetne egy kvótát, hogy maximum mennyi menekültet fogadhat be az Egyesült Királyság, Truss azt vetette fel, hogy több menekült kérdését lehetne Ruandában megtárgyalni. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy az összes menedékkérőt beengednék az Egyesült Királyságba és akkor döntenének státuszukról amikor már a szigeten vannak, a migránsok sorsát afrikai – ruandai – tartózkodási idejük alatt döntenék el és csak azokat engednék be a Királyságba, akiknek a kérelmét jogosnak ítélik.

Az ország belpolitikai ügyeiből Sunak az úgy nevezett grooming gang-ek kérdését emelte ki (a kifejezés több brit nőt és lányt szervezetten megerőszakoló csoportokra vonatkozik, akik elsősorban muszlim vallású bevándorlókból álltak), mint az egyik legfontosabb megoldandó probléma. Ezzel szemben Truss a gender ideológia kérdésére hívta fel a figyelmet és elutasította a nemi identitás teljes önazonosításra alapuló megfogalmazását. Truss ezen álláspontja kissé eltér korábbi megszólalásaitól, amikor is amellett érvelt: szükséges, hogy a transzneműek számára könnyebben elérhetővé váljon a nemi identitás megváltoztatása hivatalos jogi dokumentumaikon.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!