Blog

Skócia nem kér Theresa May brexit-tervéből

Theresa May brit miniszterelnök egyeztetéseket folytatott minisztereivel a brexit-stratégia kidolgozásáról. A részletes megállapodás-tervezet kapcsán a legelutasítóbbnak a skót miniszterelnök bizonyult, aki szerint az Egyesült Királyság és az Európai Unió között kötendő…

Theresa May brit miniszterelnök egyeztetéseket folytatott minisztereivel a brexit-stratégia kidolgozásáról. A részletes megállapodás-tervezet kapcsán a legelutasítóbbnak a skót miniszterelnök bizonyult, aki szerint az Egyesült Királyság és az Európai Unió között kötendő megállapodás legnagyobb vesztese valószínűleg Skócia lesz – adta hírül a BBC News.

Az Egyesült Királyság kormányának tervei szerint az ország a brexitet követő időszakban átmenetileg fenntartaná az európai vámuniós státuszát, míg Észak-Írország speciálisnak mondható helyzetéből kifolyólag a távolabbi jövőben is szabadon hozzáférhet majd az európai közös piachoz, elkerülve ezzel, hogy fizikai határzárat kelljen emelni Észak-Írország és az Ír Köztársaság közé. A brit kormány továbbá azt is el szeretné érni, hogy akkor se kelljen határellenőrzést bevezeti az Ír-szigeten, ha nem sikerül hivatalos megállapodásra jutni az Unióval 2019. márciusáig.

Az észak-ír „különutas” megoldás ugyanakkor erősen megosztja az Egyesült Királyságot alkotó négy ország vezetését. A tervezet egyik leghangosabb ellenzője pont az az észak-ír Demokratikus Unionista Párt (DUP), akinek az állandó támogatása nélkül Theresa May nem lenne képes garantálni a jobboldali parlamenti többséget. A DUP ugyanis továbbra sem hajlandó elfogadni semmilyen olyan megállapodás-tervezetet, ami a különleges észak-ír előjogok miatt éket verhet az Egyesült Királyság országai közé, ezzel előidézve a brit unió lassú feloszlását.

A Brit-sziget legkritikusabb szólamai továbbra is a skót fővárosból érkeznek. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem ért egyet azzal, hogy Észak-Írország a jövőben is élvezheti az Unió gazdasági előnyeit, míg Skóciának a brexitet követően gazdasági nehézségekkel kell majd szembenéznie. A skót kormánypárt továbbra is elkötelezett a vámunió mellett, semmilyen körülmények között nem fog egy olyan javaslatot támogatni, ami megszünteti az ország szabad hozzáférést a közös európai piachoz.

Sturgeon továbbá élesen támadta Theresa May brit miniszterelnököt is, aki szerinte félrevezeti az embereket azzal, hogy elhiteti velük, a rossz kétoldalú megállapodás jobb, mint egy megállapodás nélküli brexit. Szerinte ez alapvetően egy téves hozzáállás, hiszen valójában csak egy alternatíva létezik: a brit unió összes országa számára elfogadható megállapodás.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás