Blog

Sokba kerülhet a brit gazdaságnak a Brexit

Az elmúlt időszak vitáit Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről mindeközben a maradáspárti hangok erősödése jellemezte.

Az elmúlt időszak vitáit Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről mindeközben a maradáspárti hangok erősödése jellemezte.

Brexit-ellenes érvek

John Major, az ország 1990 és 1997 közötti konzervatív miniszterelnöke a Telegraph-ban az unió elhagyásának kockázatairól értekezik. A politikus szerint az ellenérveket és potenciális kockázatokat nem lehet markáns retorikai szólamokkal elintézni − figyelembe kell venni az olyan szereplők véleményét, mint a jegybankelnök, a legtekintélyesebb professzorok és kutatók, illetve a kis- és nagyvállalkozások többsége. Major szerint a kilépés hatásainak mértékét − legyenek azok negatívak vagy pozitívak − nehéz megbecsülni. Ő mindezzel együtt egyértelműen a maradás mellett áll − szerinte Nagy-Britannia a történelmi nagyságát csak az EU tagjaként őrizheti meg vagy növelheti. „Sorsszerű döntés lesz: Nagy-Britannia vagy kis Britannia” −  sommázza álláspontját.

Mindeközben megjelent egy a Brit Ipari Konföderáció által megrendelt tanulmány, amely szintén a kilépés kockázatait és hatásait igyekszik számba venni. A PriceWaterhouseCooper által készített jelentés szerint a kilépés 2020-ig mintegy 100 milliárd fontba és 950 ezer állásba kerülne Nagy-Britanniában. A dokumentum két kilépési forgatókönyvet is számba vesz. Amennyiben Nagy-Britannia a kilépése után szabadkereskedelmi egyezményt kötne az EU-val, akkor reál GDP-je 2020-ban 0,8 százalékkal lenne alacsonyabb az EU-tagjaként elérhető nemzeti összterméknél. A szabadkereskedelmi egyezmény hiánya esetén ugyanakkor az olló kinyílna: az az EU tagsághoz viszonyított értékhez képest 2,7 százalékos elmaradást jósolnak.

Nagy-Britannia maradását szorgalmazó véleménycikket közölt a Los Angeles Times is. Douglas Alexander, a Harvard University's Kennedy School kutatója szerint a Brexit politikai értelemben ártana az Egyesült Államoknak is, hiszen praktikusan az ország legfontosabb európai szövetségesének elszigetelődését jelentené a kontinens politikájától. Az ügy súlyosságát Alexander szerint az is mutatja, hogy már Barack Obama elnök is az Egyesült Királyságba való látogatást és a közvetett beavatkozást fontolgatja.

Viták a társasági adóról

Caroline Keenan, az ASM számviteli cég szakértője a BBC-nek nyilatkozva Észak-Írország szempontjából kritizálta a brit társasági adó tervezett, 17 százalékra való csökkentését. A szakértő szerint ez veszélyeztetheti Észak-Írország külfölditőke-vonzóképességét, amely nagyban az Egyesült Királyságban egyedien alacsony, 12.5 százalékos kulcsra épül. A többi területen alkalmazott kulcs csökkenése és közeledése e stratégiát veszélyezteti − mondja Keenan.

Mi lesz a kutatóhajó neve?

Egyre több esély van arra, hogy RRS Boaty McBoatface-nek nevezzék el az Egyesült Királyság egyik kutatóhajóját, amely az északi sarkkörön túl tevékenykedik. A királyi flotta tagjának e vicces elnevezése azért lehetséges, mert az eredetileg nem túl vonzó NPVR névre hallgató hajó átnevezését demokratikusan, az interneten keresztül intézik. Ezen az oldalon bárki szavazhat az elnevezésről.

Zulik Ákos