2020.11.17.

Blog

Sokszínű akar lenni a Biden-kormányzat

Joe Biden megválasztott amerikai elnök átmeneti csapatában a munkatársak többsége nő, és a munkaerő több mint 40 százalékát színes bőrű emberek teszik ki – derül ki az NBC News adatelemzését bemutató Ali Vitali írásából.

Biden kampánya során ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy kormányzata teljes mértékben tükrözni fogja az Egyesült Államokat és választói körét, akik nélkül nem juthatott volna be a Fehér Házba. A vasárnap nyilvánosságra hozott statisztikai adatok alapján a nemi paritás és a faji sokféleség hasonlóképpen alakul az átmeneti csapatban, mint az az elnöki kampánystábban volt − így felmerülnek spekulációk, hogy vajon mikképpen fog felépülni Biden adminisztrációja, személyzete, valamint milyen személyzeti átalakítások várhatóak a közigazgatásban.

Joe Biden átmeneti alkalmazottainak több mint fele – 52 százaléka – nő, a vezető tisztségviselőinek pedig 53 százaléka vallja magát nőnek, a tanácsadó testületében szintén női többség van. Továbbá a nemrég megalapított járványügyi, közegészségügyi szakértőkből és orvosokból álló munkacsoportjának tizenhárom tagja közül öt nő.

A színes bőrű emberek az átmeneti csoport vezető személyzetének 41 százalékát, az átmeneti alkalmazottak 46 százalékát alkotják. Az átmeneti tanácsadó testületben 43 százalékkal és a 13 fős COVID munkacsoportban közel 70 százalékkal szerepelnek.

A kimutatás alapján kijelenthető, hogy Biden be fogja tartani ígéretét, miszerint adminisztrációja a nemzet sokszínűségét fogja tükrözni „az alelnöktől egyenesen lefelé a kabinet tagjain át a Fehér Ház és a bíróság meghatározó szereplőiig”. Biden megválasztott alelnöke, Kamala Harris is történelmet írt a választások megnyerésével: ő lett az első olyan nő Amerikában, akit erre a posztra választottak fekete és dél-ázsiai származású személyként.

Szemlézte: Spiesz Bianka

Forrás