Blog

Sorra hallgatja el a mainstream média az amerikai elnök fiának botrányait

Amikor az elsőéves egyetemista Mimi Grovesról kiderült, hogy 15 évesen elhagyta a száját az N-betűs szó, meg kellett szakítania tanulmányait, a New York Times pedig rögvest be is számolt a nagy leleplezésről. A minap kiderült, hogy Hunter Biden felnőttként rendszeresen használta a kifejezést…

Amikor az elsőéves egyetemista Mimi Grovesról kiderült, hogy 15 évesen elhagyta a száját az N-betűs szó, meg kellett szakítania tanulmányait, a New York Times pedig rögvest be is számolt a nagy leleplezésről. A minap kiderült, hogy Hunter Biden felnőttként rendszeresen használta a kifejezést üzenetváltásaiban – a hatalmas sajtóvisszhang vagy bármilyen más, egyéb következmény ugyanakkor azóta is várat magára.

Múlt héten a brit Daily Mail jóvoltából napvilágot látott egy Hunter Biden és ügyvédje közötti, finoman szólva érdekes stílusú csevegés. Joe Biden 51 éves fia az egyébként szintén fehér George Mesirest többször is az N-betűs szóval illette, a piszkos anyagiak tárgyalásakor például így fogalmazott:

ajánlom n****, hogy ne a Hennessyhez hasonló árszabással dolgozz – utalva ezzel a feketék körében közkedvelt, ámbár sokak szerint enyhén túlárazott konyakra.

Ezután néhány humorosnak szánt szexuális megjegyzést tett, majd enyhe képzavart okozva a következőt írta: „Csak azért szeretlek, mert fekete vagy.”

Hunter Biden korábban már többször is fura helyzetbe került, elsősorban a szervízben hagyott laptopján található tartalmak kiszivárgásának következtében. A kétes üzleti kontaktok és egyéb kellemetlen adatok feltárása után azok közlését hamar megtiltotta a Twitter, a magukra független és megbízható hírforrásként hivatkozó médiaóriások pedig nagy igyekezettel lazították az akkor még elnökjelölt Joe Biden és fia körül szoruló hurkot. A legutóbbi felfedezést is csupán néhány jobboldali portál dolgozta fel valamilyen formában, a legtöbb nagy befolyású hírközlő platform (CNN, ABC, CBS, NBC, MSNBC, New York Times, Washington Post) egyáltalán nem foglalkozott vele.

Hogy mi ezzel a probléma? Önmagában semmi nem lenne, ha egy olyan világot élnénk, ahol az ehhez hasonló ügyek általánosságban nem lépnék át a média és a társadalom ingerküszöbét, illetve a kétségbevonható stílus ellenére a szó puszta (irányítatlan és nem támadó kontextusban használt) kimondását/leírását nem a rasszizmus egyik fő megnyilvánulási formájának tartanák. Ez azonban nagyon nem így van.

Az elmúlt évek során rengeteg – híres és nem híres, kiskorú és nagykorú – ember nevére került bélyeg a politikai korrektség éber őrei által, a Hunter Bidenéhez képest akár jóval enyhébb kifejezésekért is.

Mimi Groves történetével blogunk is foglalkozott.  Akkor az átlagos tinédzserlány tanulmányainak derékba töréséhez elég volt egy évekkel azelőttről előhalászott, néhány másodperces videó, amelyben az akkor 15 éves fiatal száját (teljesen ártalmatlan kontextusban) elhagyja az N-betűs szó. A cancel culture további áldozatairól rendkívül hosszú listát lehetne összeállítani.

A Twitteren emellett sokan egy olyan szcenárió elképzelésére buzdítanak, ahol ugyanezen üzeneteket Trump fia küldi, ami tegyük fel 2017 közepén kitudódik. Ezt maga Donald Trump Jr. is felvetette.


A világ minden bizonnyal a feje tetejére állt volna, a – természetesen politikailag semlegesnek tekintendő – médiaóriások pedig az év botrányát kiáltva tömegesen gyártották volna az üggyel foglalkozó anyagokat.

A mai viszonyokat tekintve tehát igenis bosszantó és kettős mércéről árulkodó az a csend, amely Hunter Biden újabb botrányát övezi. Érthetetlen, ahogy a demokrata elit felelős felnőttjei kvázi mentességet élveznek a politikai korrektség oltárán, míg a közbefolyással nem bíró, éretlen fiatalokat minden további nélkül feláldozzák rajta.

Szemlézte: Irlanda Balázs