Blog

Sorsdöntő választások 2022-ben I.

A 2022-es évben nem csak Európában, hanem a világ számos más részén tartanak meghatározó vagy sorsdöntő választásokat. Jelen cikksorozatunkkal ezeket a voksolásokat ismertetjük és elemezzük röviden. Hasonló sorozattal már a 2021-es évben is jelentkeztünk melyeket itt és itt tudnak elolvasni.

A 2022-es évben nem csak Európában, hanem a világ számos más részén tartanak meghatározó vagy sorsdöntő választásokat. Jelen cikksorozatunkkal ezeket a voksolásokat ismertetjük és elemezzük röviden. Hasonló sorozattal már a 2021-es évben is jelentkeztünk melyeket itt és itt tudnak elolvasni.

Január 30. – Portugália

Az öreg kontinens választói közül legelőször a portugálok járulhatnak az urnákhoz, akik január utolsó vasárnapján adhatják le a voksukat. Az előrehozott választásokat azért kell megtartani, mert az eddig kisebbségben kormányzó szocialista kormány nem tudta áterőltetni az új, ’22-es költségvetést a törvényhozáson, miután az eddigi szélsőbaloldali és kommunista szövetségesei is elfordultak tőle. A helyzet feloldása érdekében végül a jobboldali köztársasági elnök ragadta magához a kezdeményezést, feloszlatta a parlamentet és kiírta az új választásokat.

De mi is várható a januári választáson? A legtöbb közvéleménykutatás szerint hiába nem szerepelt túl jól a Szocialista Párt (PS- Partido Socialista) a nemrég megtartott önkormányzati választáson, a párt továbbra is magbiztosan vezet az országos politikában.

Emiatt a legnagyobb kérdés az lesz, hogy vajon António Costa-nak (a jelenlegi miniszter-és pártelnöknek) sikerül-e elég szavazatot bezsebelnie ahhoz, hogy egyedül alakítson többségi kormányzatot.

Az utóbbi hónapokban közben egy igen érdekes felvetés keringett a portugál közbeszédben. Rui Rio, a legnagyobb ellenzéki jobboldali (?) Szociáldemokrata Párt (PSD - Partido Social Democrata) elnöke ugyanis többször is hangoztatta: kész akár a szocialistákkal együtt kormányozni, egy nagykoalíció formájában. Az izraeli példából kiindulva, az elképzelése szerint mindkét párt 2-2 évig adná a közös miniszterelnököt, ezzel biztosítva az ország és a koalíció stabilitását. A szocialisták azonban köszönik szépen, nem kérnek ebből az elképzelésből, s inkább úgy terveznek, hogy egyedül kormányoznak majd. Ez a forgatókönyv szinte az egyetlen járható út egy többségi kormányzathoz, hisz a legtöbb baloldali párt nemigen, vagy csak nagyon vonakodva működne újra együtt a szocialistákkal, miután azok kikosarazták őket a költségvetés tárgyalása során.

A jobboldalon sem jobb a helyzet, amelyet az utóbbi hónapokban a saját belharcai tépáztak meg. Helyzetüket az sem segíti, hogy míg a legnagyobb PSD kész együttműködni a szocialistákkal, az általuk szélsőségesnek tartott Chega-val mindennemű együttműködést elutasítanak (csak hallkan jegyezzük meg, hogy a két párt már egy jó ideje közösen kormányoz az Azori-szigeteken). A felmérésekből látszik, hogy a PSD egyedül semmikép sem tudna többséget szerezni, s a többi jobboldali párttal – a Chega-t is ideértve – is csak nagyon szerencsés körülmények között tudnák megszerezni azt.

A választás nagy nyertese viszont mindenképp a már előbb említett konzervatív formáció lehet. A 2019-ben alapított párt ugyanis eddig csak 1 képviselővel rendelkezett, s a leutóbbi választáson is csak 1-2%-ot kapott. Ma a közvéleménykutatok 5 és 8 százalék között mérik a pártot, így szinte biztos, hogy a képviselői száma mindenképp jelentős mértékben nőni fog.

Írta: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!