Blog

Srí Lanka stratégiai autonómiája: ügyes diplomáciai manőverezés vagy kockázatos külpolitika?

Srí Lanka azon kevés kis államok egyike a világon, amely egy regionális hegemónnal szomszédos, ugyanakkor a hegemón legnagyobb geopolitikai riválisának közvetlen közelében fekszik. Ami egyesek számára stratégiai autonómiának tűnik, az ugyanúgy értelmezhető stratégiai kétértelműségként vagy még…

Srí Lanka azon kevés kis államok egyike a világon, amely egy regionális hegemónnal szomszédos, ugyanakkor a hegemón legnagyobb geopolitikai riválisának közvetlen közelében fekszik. Ami egyesek számára stratégiai autonómiának tűnik, az ugyanúgy értelmezhető stratégiai kétértelműségként vagy még rosszabb esetben, "stratégiai céltalanságként" is. Ami erősség lehet, az ennek megfelelően a gyengeségét is mutathatja. Erről értekezik a The Morning

Mit is jelent ez a stratégiai autonómia?

Az ország más dél-ázsiai országokhoz képest fontos stratégiai pozíciót tölt be az Indiai-óceánon. Geopolitikai helyzete miatt ma számos külföldi befektetés helyszíne. A legtöbb dél-ázsiai kormány általában el nem kötelezett külpolitikát folytat, kiegyensúlyozottan kezelve kapcsolatait a nagyhatalmakkal. Ez maximalizálja diplomáciai rugalmasságukat és azt a képességüket, hogy önállóan működjenek a világ színpadán, amit stratégiai autonómiának is neveznek. Nincsen ez másképp Srí Lanka esetében sem, azonban

az, hogy politikája kiegyensúlyozott vagy éppen ellenkezőleg kétértelmű, az erősen megkérdőjelezhető.

 

Miért tekinthető kétértelműnek az ország külpolitikája?

Srí Lanka nem ítélte el Oroszország ukrajnai háborúját, még akkor sem, ha az ebből eredő ársokk 2022-ben súlyosbította aját gazdasági válságát. Mégis felszólítást tett a háború befejezésére és új intézkedéseket jelentett be, amelyek fokozzák a gazdasági és energetikai kapcsolatokat Indiával.

A kormány bejelentette, hogy 1 millió dolláros adományt nyújt az Izrael és a Hamász közötti háború által érintett gázai gyermekek megsegítésére. Az ország korábban más segélynyújtási kötelezettségvállalásokat is tett, szolidaritását fejezte ki a palesztinokkal. Srí Lanka azonban Izrael közeli barátja is, amely az évtizedekig tartó polgárháború idején fegyvereket szállított a Srí Lanka-i hadseregnek. Az ország az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta ellentmondásos megállapodásokat kötött, mint például olyat, amely lehetővé teszi Izrael számára, hogy Srí Lanka-i munkásokat alkalmazzon.

Emellett csatlakozott az Egyesült Államok vezette katonai hadjárathoz is a Vörös-tengeren a húszi támadások ellen, miközben megerősítette gazdasági kapcsolatait Kínával, és már számos nagy kínai infrastrukturális projektnek ad otthont.

Látható, hogy az ország külpolitikai döntései nagyon is kétértelműek. A tény, hogy nem ellenzi az ukrán háborút, mégis Indiával és nem Oroszországgal erősíti kapcsolatait erősen ellentmondásos. Úgy tűnik, az izraeli-palesztin konfliktusban sem tudja eldönteni, hogy melyik oldalra álljon.

Egyrészről segít Gázában, majd lehetővé teszi állampolgárai számára, hogy Izraelben dolgozzanak. Emellett az Egyesült Államokkal és Kínával egyidejűleg intenzíven folytatott gazdasági kapcsolatok is határozatlan lépésnek tűnnek.

Vajon meddig képes Colombo ilyen mértékű hintapolitikát alkalmazni? Előnyös egy ilyen politika folytatása az ország gazdaságának, a külföldi befektetéseknek?

srilanka.png

Forrás: CEIC

Annak ellenére, hogy Srí Lanka közvetlen külföldi befektetései (FDI) 2023 októberében 158,7 millió dollárral nőttek, szemben az előző, júliusi 113,7 millió dolláros bővüléssel a diagramon láthatjuk, hogy összességében csak nagyon lassan, alig láthatóan növekszik az országba áramló külföldi befektetések mértéke. Ez arra enged következtetni, hogy a hintapolitika látszólag gazdasági szempontból nem kifizetődő.

Szemlézte: Pál Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon