Blog

Személyes érdekek és az amerikai hírcsatornák problémái: a Cuomo-ügy

 Amerika egyik legnézettebb riporterét, Chris Cuomot rúgta ki ezen a héten a CNN. A hírcsatorna azért döntött műsorvezetőjének elküldése mellett, mert arra használta fel kapcsolatait és műsorát, hogy eltussolja bátyja, Andrew Cuomo, demokrata kormányzó botrányait.

 

Amerika egyik legnézettebb riporterét, Chris Cuomot rúgta ki ezen a héten a CNN. A hírcsatorna azért döntött műsorvezetőjének elküldése mellett, mert arra használta fel kapcsolatait és műsorát, hogy eltussolja bátyja, Andrew Cuomo, demokrata kormányzó botrányait.

Korábban már írtunk Chris Cuomo testvérének Andrew Cuomo demokrata kormányzónak az ügyéről. Márciusban tizenegy nő vádolta meg szexuális zaklatással a New York-i kormányzót – az egyik hölgy azt állította, hogy Andrew Cuomo a ruhája alá nyúlt és simogatni kezdte. Mivel a vádak valósak voltak, mind a zaklatási botrány mind a koronavírusra adott hibás reakciói (COVID-os betegeket visszaengedett az idősek otthonába, majd visszatartotta a COVID-os halálesetek adatait ezekből az intézményekből) miatt a kormányzó augusztusban lemondásra kényszerült.

Most testvérét, Chris Cuomot rúgták ki a CNN-től azzal a váddal, hogy a riporteri állását arra használta fel, hogy testvérét segítse. Chris Cuomo showja a CNN-en Amerika egyik legnézettebb televíziós programja volt, több milliós nézettséggel. A CNN bejelentésében azt írta, hogy új bizonyítékok fényében a Chris Cuomo által a testvérének nyújtott segítség sokkal nagyobbnak bizonyult, mint a csatorna korábban gondolta – s emiatt döntött a riporter elküldése mellett.

Chris Cuomo több hírhálózatot is felhívott a bátyja ügyével kapcsolatban és arra használta fel kapcsolatait, hogy elterelje a média figyelmét a testvérét ért vádakról.

Bátyjának tanácsokat adott, hogy milyen bejelentéseket tegyen és még publikálatlan (az üggyel foglalkozó) New Yorker illetve Politico cikkekről adott hírt testvérének. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy röviddel a botrány kirobbanása után Chris Cuomot is megvádolta egy hölgy, Shelley Ross, szexuális zaklatással. Ross Chris Cuomo főnöke volt, amíg a riporter az ABC News-nál dolgozott. Míg Cuomo azt állítja, hogy az illetlen érintésért bocsánatot kért a hölgytől, Ross azt mondja, hogy a 2005-ben lezajlott esemény után csak annyit mondott neki, hogy „most már ezt megtehetem [az illetlen szexuális érintést], mert nem vagy a főnököm”.

Bár a CNN kirúgta Chris Cuomot, többen azt várják, hogy a csatorna hamarosan visszaveszi a férfit, hiszen ő az egyik legsikeresebb riporterük.

Brian Stelter, a CNN vezető tudósítója azt mondta, hogy januárra, lehet, hogy Chris újra velünk lesz. 

Twitterjén Chris Cuomo a következőképpen kommentálta lemondását: „nem így szerettem volna, hogy a CNN-nél töltött időm véget érjen, de már elmondtam nektek miért és hogyan segítettem a testvéremet. Szóval hagy mondjam most, bármennyire kiábrándító is, hogy mennyire büszke vagyok a Cuomo Prime Csapatra és a munkára, amit a CNN legjobbjaként végeztünk egy nagyon kompetitív időszakban. Sokkal tartozom nektek és hiányozni fog a csapat, akivel olyan fontos munkát végeztünk”.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!