Blog

Szigorít a bevándorlási feltételeken az új portugál kormány

Június elején jelentette be a frissen megválasztott portugál kormány az illegális migráció megfékezésére irányuló új törvényjavaslatot. Luis Montenegro, az ország újonnan megválasztott miniszterelnöke szerint a rendelkezés az illegális migráció szabályozására irányul – a kvalifikált munkaerő, vagy…

Június elején jelentette be a frissen megválasztott portugál kormány az illegális migráció megfékezésére irányuló új törvényjavaslatot. Luis Montenegro, az ország újonnan megválasztott miniszterelnöke szerint a rendelkezés az illegális migráció szabályozására irányul – a kvalifikált munkaerő, vagy családegyesítés végett érkezők előtt a határok továbbra is nyitva állnak. A kecsegtető hangzású rendelkezést azonban nem övezte teljes egyetértés, hiszen a legtöbb párt szerint megfogalmazása pontatlan és kontraproduktív, hiszen akár azt is előidézheti, hogy még több bevándorló érkezzen az országba.

A jobboldali Szociáldemokrata Párt nyerte el a szavazók többségének bizalmát a 2024-es márciusi portugál előrehozott parlamenti választásokkor (melynek előzményeiről itt számoltunk be). Kisebbségi kormány alakult, Luis Montenegro miniszterelnök pedig – új, tervei alapján a politikai körökön kívül eső szakértőkből álló kormánya – április 2-án lépett hivatalba.

Az új miniszterelnök még beiktatásakor komoly adócsökkentést és kedvezőbb gazdasági feltételeket ígért, amelyek elősegítik a vállalkozások boldogulását, az intézkedések végső célja pedig annak a jelentős számú fiatalnak a visszahívása volt, akik a jobb munkafeltételek végett emigráltak a mediterrán országból. Mindezeken felül, még a ciklus elején szó volt a korrupció elleni fellépésről, a közigazgatás javításáról, illetve a lakhatási válság megoldásáról is, azonban már akkor is kérdéses volt, hogy Montenegro sikerre viheti-e tervét, elsősorban a kormány összetétele miatt.

Nemrégiben azonban elterjed a hír arról, hogy az új jobbközép kormány szigorítani tervez az ország bevándorláspolitikáján – a rendelkezés pedig rendkívül szükségesnek bizonyul az országot érintő bevándorlás miatt. A június 3-án bejelentett terv a korábban fennálló „tárva nyitott ajtók” politikáját hivatott felszámolni, amely korábban lehetővé tette, hogy a nem Európából érkező migránsok Portugáliába költözhessenek bármilyen munkavállalási szerződés vagy éppen letelepedési igény nélkül is, amennyiben fizettek társadalombiztosítást.

Portugáliára a laza bevándorlási szabályok nagymértékben rányomták a bélyegüket: 2023-ban például az migránsok száma 33%-ot nőtt, ami jelentős emelkedésnek számít.

Öt év alatt a mediterrán ország külföldi lakossága megduplázódott, legtöbben Ázsiából érkeztek az országba. Az érkezők főleg idényjellegű munkákat (mezőgazdaság és vendéglátás) vállaltak. A helyzet súlyosságát maga Montenegro is felismerte, a választási kampányhajrában pedig az „ellenőrzött bevándorlás” szlogennel próbálta maga mellé állítani a szavazókat.

Montenegro még a választások előtt hangsúlyozta, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás a bizonytalanság érzetét kelti. Nyomatékosította a migrációs politika megfelelőképpen történő alkalmazását,

amely meggátolná az olyan városrészek kialakulását, ahol a lakosság jobban kitett a bevándorlás veszélyeinek – hasonló eset játszódott már le Lisszabonban, ami szintén alátámasztotta a túlzottan befogadó politika súlyos hátrányait.

Visszatérve magukra az új migrációs rendelkezésekre, Montenegro elmondása szerint nem teljes bevándorlás korlátozást vezetne be, hanem sokkal inkább az országba irányuló migráció szabályozását tervezi: „Portugália nem fogja bezárni a kapuit azok előtt, akik lehetőséget keresnek az országban” – fogalmazott a kormányfő.

A tervezet szerint előnyben részesülnének azok, akik családegyesítés céljából érkeznek Portugáliába, de a kedvezményezettek csoportjába tartoznak a diákok, a szakképzett munkások (habár még nem került pontosan meghatározásra, hogy mely képesítésekről lenne szó), illetve a portugál nyelvű országok lakossága is.

A kormány tervezi továbbá a portugál rendőrségen belüli különleges, külföldiekért és határokért felelős egység létrehozását, amely elsősorban a határok biztonságáért és a bevándorlás kezeléséért, illetve a függőben lévő bevándorlási kérelmekért is felelne – melyből jelenleg több, mint 400 000 van.

A rendeletet nem övezte sem pozitív fogadtatás, sem teljeskörű egyetértés – egyedül az Iniciativa Liberal (IL) nevű liberális párt osztja a törvényben foglaltakat. Pedro Nuno Santos, a Szocialista Párt vezetője szerint a rendelkezés bizonytalan, illetve olyan jogi rést hozna létre, amely a bevándorlás legalizálását még jobban megnehezítené. Más baloldali pártok szintén ezen a véleményen voltak, elsősorban a törvény gyenge, nem konkretizáló, még határidőt sem megszabó mivolta miatt. Szerintük legszélsőségesebb helyzetben még akár azt is előidézheti, hogy még több bevándorló érkezik az országba – fogalmazott a Bloco de Esquerda baloldali párt. André Ventura, a Chega! vezetője szerint a törvény „gyenge, nem megfelelően kidolgozott és hatástalan.”

Lévén, hogy a Demokraták többség hiányában kormányoznak, így mindenféleképpen szükségük lesz vagy a Chega!, vagy a szocialisták támogatására. Ventura szerint a törvény teljeskörű támogatása annak jellege miatt nem valósulhat meg, éppen ezért is lát kis esélyt arra, hogy a Parlament azt elfogadja.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon