Blog

Szitokszó lett a neokonzervativizmus?

Gyakorlatilag nincsenek neokonok a Fehér Házban, sokan mégis szitokszóként használják ezt a jelzőt − írja Gary J. Schmitt az American Interestben.

Gyakorlatilag nincsenek neokonok a Fehér Házban, sokan mégis szitokszóként használják ezt a jelzőt − írja Gary J. Schmitt az American Interestben.

A szerző arról ír: őt gyakorlatilag közel négy évtizede neokonozzák, amióta elkezdett dolgozni az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának. Ugyanakkor ő nem tiltakozik a jelző ellen, és az összeesküvés-elméletek híveinek azt is elárulja: nem a Likud tagja, hanem egy hithű katolikus.

Schmitt elutasítja azt, ahogy a neokon jelzőt egyes szerzők vagy politikusok használják. Tulsi Gabbard demokrata politikus nemrég a trumpi Fehér Házban lévő neokonokról beszélt, nevek nélkül. Ez nem véletlen persze, hiszen Trump kormányzatában nincsenek vezető beosztásokban neokonzervatívok. Utóbbiak nagy része egyébként is a "Soha Trump" mozgalom mellé állt az elnökválasztás előtt, őket pedig nem alkalmazza a Fehér Ház.

A jobboldalon Tucker Carlson beszél a neokonok még mindig meglévő washingtoni befolyásáról − a szerző szerint tévesen. John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó nem neokon, hanem egy hagyományos nemzetbiztonsági konzervatív, akinek soha nem volt célja a demokrácia külföldi terjesztése.

A neokon jelzővel tehát sokan túl könnyedén dobálóznak, pedig ha valaki megnézi Trump külpolitikáját, cselekvését és nézeteit, akkor láthatja, hogy ez nem egy olyan külpolitika, amit neokonok formálnának. Akik így vélekednek, alaposan tévednek − szögezi le a szerző.