Blog

Szólásszabadság és „befogadó nyelvhasználat”– elfogadható kifejezés-e a „biológiai nő”?

Egyre több social media platformot árasztott el Olivia Krolczyk esete, aki „nem megfelelő” szóhasználata miatt került vitába egyetemi professzorával.

Egyre több social media platformot árasztott el Olivia Krolczyk esete, aki „nem megfelelő” szóhasználata miatt került vitába egyetemi professzorával.

A Cincinnati Egyetem másodéves kémia szakos hallgatója a nemek a populáris kultúrában című órára leadott dolgozatában szereplő „biológiai nő” kifejezés használatáért elégtelen osztályzatot kapott tanárától, Melanie Nippe-től, aki a kifejezést „kirekesztőnek” értékelte. A tanárnő megrovásban részesült az eset után, melyre azzal reagált, hogy

szükségesnek érezte a befogadó nyelvhasználatra való nevelést, hogy a többi diák számára biztonságos tanulási környezetet biztosítson a kurzus vitafórumain”.

A történéseknek világméretű figyelmet adott az, hogy Olivia egy TikTok videóban számolt be az eredményről és annak körülményeiről. 

@oliviakrolczyk

Emailed her and was told using the term is transphobic � be for real

♬ original sound - oliviakrolczyk

A kurzus záró projektjéhez Nipper arra kérte a diákjait, hogy válasszanak egy, a feminizmushoz kapcsolódó témát. Olivia úgy döntött, hogy a női sportolók által a történelem során tapasztalt változásokat kutatja, valamint a jogokat és lehetőségeket, amelyeket az atlétikában kaptak és amelyekért harcoltak.

A projektje olyan témákat is tárgyalt, mint az első nő, aki részt vett az olimpiai játékokon, vagy az olyan női sportolók küzdelme, mint Riley Gaines aki a transznők női sportokban való részvétele ellen kampányolt.

A kutatás azzal zárult volna, hogy a hallgató kitér arra, hogyan "veszélyeztetik ezeket a jogokat és lehetőségeket azáltal, hogy a férfiak is versenyezhetnek a női sportokban".

Melanie Nippe professzor szerint a "biológiai nők" kifejezés, amelyet a dolgozat javaslatában használt Olivia, "kirekesztő és nem megengedett ezen a kurzuson, mivel tovább erősíti a heteronormativitást" és arra kérte a hallgatót, hogy a nők jogaira (nem csak a "nőneműekre") koncentráljon projektjében.

Ahogy azonban az ebben a második TikTok videóban is hallatszik, a szavak megváltoztatása ellehetetlenítené a projekt megvalósítását és értelmetlenné tenné a szöveget. 

@oliviakrolczyk

I will continue to post updates and I hope this clears up a few things

♬ original sound - oliviakrolczyk

A másodéves jelentette az esetet az iskolának, melynek következtében az egyetem Nemek Közötti Egyenlőségi Irodája beleegyezett, hogy egy másik professzor osztályozza le a dolgozatot. Emellett pedig, pedig

felszólították a tanárnőt, hogy végezzen el egy „képzést az egyetemi szólásszabadságról szóló szabályzat követelményeiről”, valamint megrovásban részesítették,

amit Ashley Currier, a Cincinnati Egyetem Női, Nemi és Szexuális Tanulmányok Tanszékének vezetője adott ki. A megrovás szövege kitért arra is, hogy a 2024/2025-ös tanév végéig minden tantervet legalább két héttel az órák kezdete előtt be kell nyújtania (...) felülvizsgálatra és jóváhagyásra”, továbbá hogy a „UC szabályzatának bármilyen más megsértése további fegyelmi intézkedéseket vonhat maga után, egészen a felmondásig”. 

A transzneműek sportversenyeken való részvétele és ennek hatásai már jóideje számos kutatás és szabályozás alapját képezik,

köztük a Cathy Devine tanulmánya is, ami azt vizsgálja, hogy a nemek szerint lebontott adatok elvesztése milyen következményekkel járhat.

transztabla.png

A disszertáció kitér arra is, hogy

a nemi identitásra való jogosultság kritériumai nagy valószínűséggel aránytalanul érintik a női kategóriákat és a versenyszerű csapatsportokat,

ami annak köszönhető, hogy ezekben a tevékenységekben aránytalanul nagy a férfiak száma. Az adatok szerint a női labdarúgók 12%-a és a női golfozók 6%-a lehet transznemű nő (biológiai férfi), míg a férfi labdarúgók kevesebb mint 1%-a és a férfi golfozók 1%-a lehet transznemű férfi (biológiai nő).

Szemlézte: Potsay Zille Csenge

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon