Blog

Szuverenista fordulat állt be Európában

A 2024-es európai parlamenti választások közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk olyan esélylatolgató írásokkal, melyben az Európai Unión belüli jobboldali, illetve szuverenista erősödés lehetőségével számolnak. Az eddigi előrejelzések alapján már-már tény, hogy a szuverenista erők a legutóbbi,…

A 2024-es európai parlamenti választások közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk olyan esélylatolgató írásokkal, melyben az Európai Unión belüli jobboldali, illetve szuverenista erősödés lehetőségével számolnak. Az eddigi előrejelzések alapján már-már tény, hogy a szuverenista erők a legutóbbi, 2019-es választási eredményhez képest erősödni fognak, a kérdés inkább csak az, hogy mely pártok milyen mértékű növekedést könyvelhetnek el.

Valójában ugyanakkor nem szükséges a 2024-es választásokig várni, kijelenthetjük, hogy

 a szuverenista áttörés már megtörtént,

ugyanis a zömében jobboldali pártok erősödése mellett látványos az is, hogy egyes baloldali, vagy éppen centrista erők álláspontja jelentősen elmozdult a megerősített európai stratégiai autonómia, vagy éppen a nemzetállami érdekérvényesítés kiemelt fontosságának irányába. Mindehhez olyan meghatározó impulzusra volt szükség, mint a 2022 elején kirobbant ukrajnai háború és az annak nyomán kibontakozó, európai gazdasági érdekeket kirívóan sértő energia és inflációs válság.

Amint a válság kedvezőtlen hatásai begyűrűztek Európába, azok elkezdték átformálni a politika térképét.

A lista hosszas. Ausztriában az idei évre a markánsan jobboldali Osztrák Szabadságpárt vált az ország legtámogatottabb pártjává. Bulgáriában a parlamenti jelenléttel 2021 végéig nem rendelkező Újjászületés Párt a legfrissebb kutatások szerint csaknem 20 %-os támogatottsággal bír, alig néhány százalékra csupán az első helytől. Csehországban az Andrej Babis vezette ANO mozgalom támogatottsága olyan mértékben megnövekedett, hogy első helyét semmilyen pártszövetség nem képes veszélyeztetni, miközben országos szereplővé vált a békepárti megmozdulásairól ismert jobboldali PRO mozgalom. A felsorolás részletezése nélkül összefoglalva hasonló irányba mutató változások történtek Spanyolországban, Franciaországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Svédországban, de az Európai Unió legnagyobb és legfontosabb államában, Németországban is.

Németországban az Alternatíva Németországért, amely a legfrissebb kutatások szerint az ország vezető politika erejévé vált (amennyiben a CDU és CSU pártok támogatottságát külön számítjuk).

Szükségtelen a választások eredményét bevárni ahhoz, hogy már most megállapíthassuk: trendszerű átalakulások zajlanak Európában. Kezdeti jelei már mutatkoznak annak, hogy az európai mérsékelt konzervatív jobboldal és a szuverenista jobboldal között fennálló éles választóvonalak leomolhatnak. Megvalósulhat a korábban elképzelhetetlennek hitt együttműködés, amennyiben ezek az erők közösen képesek kormányzáshoz elegendő többséget alkotni. Svédországban, ahol a Svéd Demokraták pártja korábban teljes politikai karanténban volt, ma már kívülről támogatja a jobboldali kormányzatot, Spanyolországban éppen koalíciós egyeztetések folynak a Spanyol Néppárt és a Vox között, amelyek tartományi szinten már sikeresen együttműködnek, Németországban pedig Friedrich Merz, a CDU vezetője kezdett megágyazni az AfD-vel való együttműködés lehetőségének, amikor a tartományi szinten való együttműködés elkerülhetetlenségével érvelt. 

jobbfordulat_diagr.png


A 2024-es EP összetétel legfrissebb (július végi) előrejelzése már most szűk jobboldali többséget jelez, pedig még az újonnan megjelent jobboldali pártokat, vagy a magyar kormánypártot nem is veszi figyelembe a modell.

Forrás: Der Föderalist


Ezek a korábban elképzelhetetlennek tekintett fordulatok előrevetíthetik európai szinten az Európai Néppárt (EPP), az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), valamint az Identitás és Demokrácia (ID) frakciók közötti együttműködést.

Létrejöhetne egy olyan Európát vezető koalíció, amelynek egyetlen baloldali vagy progresszív frakció sem tagja, világnézetileg leginkább semleges tagja pedig a felhigított jobboldali nézeteket képviselő EPP.

Amennyiben ezen erők képesek lennének együttműködni az Európai Unióban a kormányzat szerepéhez hasonlatos Európai Bizottság megalakításához szükséges többség eléréséhez, úgy az eddigiektől egy meglehetősen eltérő, nemzetek Európájának eszméjéhez lényegesen közelebb álló Európai Unióval találkozhatnánk.

Szemlézte: Horváth Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon