Blog

Theresa May nélkül nincs Brexit

Nincs Brexit Theresa May nélkül: erre figyelmeztetett Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter, miután magas rangú konzervatív politikusok figyelmeztették Mayt, hogy ne kössön kompromisszumot az Európai Bíróság szerepét illetően. A Telegraph cikke szerint Hunt az első kormánytag,…

Nincs Brexit Theresa May nélkül: erre figyelmeztetett Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter, miután magas rangú konzervatív politikusok figyelmeztették Mayt, hogy ne kössön kompromisszumot az Európai Bíróság szerepét illetően. A Telegraph cikke szerint Hunt az első kormánytag, aki a nyilvánosság előtt felvetette a Brexit meghiúsulásának esélyét.

A figyelmeztetés Sir Richard Aikenstől, Anglia és Wales Legfelsőbb Bíróságának volt tagjától érkezett, aki szerint „veszélyes”, ha az Európai Bíróságnak bármilyen befolyása marad Nagy-Britannia felett, hiszen az „felérne a 2016-os népszavazás eredményének visszafordításával”. Ebben egyetért vele Iain Duncan Smith volt konzervatív pártelnök is.

„Nem két Brexit között kell választanunk, ha nem támogatjuk Theresa Mayt, akkor nem lesz Brexit; ráadásul egy hihetetlen kihívást jelentő feladatot végez elképesztően jól” – mondta a brit miniszter az ITV műsorában. Ez valószínűleg figyelmeztetés is volt, hogy ha Mayt lemondásra kényszerítik, akkor az újabb parlamenti választásokhoz vezethet, aminek megnyerésére jó esélye van a Munkáspártnak. A konzervatívok szerint pedig Jeremy Corbyn miniszterelnökként megállítaná a Brexitet.

Mindeközben tovább folynak a Brexit körüli tárgyalások, de még mindig nincs megegyezés az Írország és Nagy-Britannia közti szárazföldi határ helyzetéről, e nélkül pedig nem lehet elkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat. A december 14-i EU-csúcs pedig egyre közeleg, ahol az EU maradék 27 tagállamának beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a tárgyalások még idén a második szakaszba léphessenek.

Szemlézte: Ujvári Márton