Blog

Timmermans: Brüsszel támogatni fogja azokat a tagállamokat, amelyek az atomenergiát választják

Frans Timmermans, az Európai Bizottság Green Dealért felelős alelnöke a francia parlamenti képviselőkkel folytatott beszélgetése során kijelentette, hogy Brüsszel támogatja, fenntartja és segíti azokat a tagállamokat, amelyek az atomenergiát választják. Vajon a kijelentése minden tagállamra…

Frans Timmermans, az Európai Bizottság Green Dealért felelős alelnöke a francia parlamenti képviselőkkel folytatott beszélgetése során kijelentette, hogy Brüsszel támogatja, fenntartja és segíti azokat a tagállamokat, amelyek az atomenergiát választják. Vajon a kijelentése minden tagállamra vonatkozik, vagy a szokásos európai kettős mércével bizonyos feltételekhez kötik a támogatást?

Az Európai Bizottság alelnöke a francia országgyűlés európai ügyekkel és fenntartható fejlődéssel foglalkozó bizottságai előtt való beszédében befogadó és ambiciózus ökológiai átmenetet ígért, egy olyan átmenetet, amely senkit sem hagy hátra – számol be a meghallgatásról az Euractiv.

Laurence Maillard Méhaignerie, a francia parlament Fenntartható Fejlődési és Regionális Tervezési Bizottságának elnöke elismerte, hogy sok tárgyalás és tennivaló vár még az Európai Bizottságra az ökológiai átmenet kivitelezése során: felül kell vizsgálni a gazdasági modelleket és értékláncokat és magát a munkamenetet is.

Az ökológiai átmenet és az azzal járó intézkedések várhatóan hosszú távon nagy hatással lesznek mind az egyénekre, vállalatokra és kormányokra, azonban Timmermans biztosította a jelenlévőket, hogy senkit nem fognak hátrahagyni az átmenet során. Hozzátette, hogy konkrét lépésekkel kell megmutatnia a Bizottságnak, hogy aggódik az olyan társadalmi kérdések miatt, mint amilyen maga az átmenet is és amely nem valósítható meg társadalmi támogatás nélkül.

A találkozó során a francia törvényhozók által feltett kérdések elsősorban az ökológiai átmenetre és az atomenergia szektorra összpontosítottak. Az atomenergia Európa zöld politikájába való integrálásával kapcsolatban Timmermans hangsúlyozta, hogy

az atomenergia használatának megválasztása kizárólag a tagállamok döntése, a Bizottság pedig támogatja, fenntartja és segíti azokat a tagállamokat, amelyek ezt választják.

Érdekes lesz figyelni, hogy az Európai Bizottság alelnöke hű lesz-e saját szavaihoz, és a franciákkal való egyeztetés lendülete benne lesz-e intézkedéseiben és felszólalásaiban, amikor Magyarországon a közeljövőben elkezdik építeni a Paks II atomerőművet, vagy a támogatás inkább csak a nyugati országokra vonatkozott és bizonyos feltételekkel jár.

Szemlézte: Spiesz Bianka

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!