Blog

Több milliós nézettségű videók terjednek arról, hogy szórakoztató élmény abortuszra menni

A Shout Your Abortion (Hirdesd az Abortuszoddal) nevű mozgalom vezetője, Amelia Bonow mozgalma népszerűsítése céljából alkalmazta az abortuszt támogató és a terhességmegszakítást mint egy pozitív élményt beállító „AbortionQweenn” nevű TikTok felhasználót.

A Shout Your Abortion (Hirdesd az Abortuszoddal) nevű mozgalom vezetője, Amelia Bonow mozgalma népszerűsítése céljából alkalmazta az abortuszt támogató és a terhességmegszakítást mint egy pozitív élményt beállító „AbortionQweenn” nevű TikTok felhasználót.

A 21 éves, leszbikus lány barátnőjével együtt „dolgozik” az abortusz elfogadásáért. Ennek érdekében több milliós nézettségű videókat készítenek, melyekben olyan abszurd állításokat tesznek mint, hogy az „abortusz néha szórakoztató” – számol be bizarr jelenségről a Live Action újságírója, Cassy Fiano-Chesser. A Live Action egy 2003-ban alapított, abortusz ellenes mozgalom, melyet egy népszerű életpárti aktivista, Lila Rose vezet.

A 21 éves abortuszt népszerűsítő lány – aki maga is túlesett már egy terhességmegszakításon, amelyet természetesen büszkén hirdet – TikTok profilján olyan gusztustalan videókat is megoszt, melyekben eljátssza, hogy abortuszt végeznek el rajta. Posztolt már arról is, hogy szalagavató ünnepségükre egy abortusz feliratos ruhába megy barátnőjével, valamint megosztotta, ahogyan egy szivárványszínű abortuszos szívószálból szürcsöli koktélját.

A Shout Your Abortion vezetője, Amelia Bonow a következőket nyilatkozta arra reagálva, hogy miért alkalmazta a gyomorforgató TikTok videók gyártóit:

Elavult az az elképzelés, amely szerint az abortusz mindig súlyos és szomorú esemény. Ez a felfogás nem tükrözi a valóságot és nagyon rosszat tett az embereknek. Úgy beszélhetünk az abortuszról ahogy akarunk. Nem kell mindig nehéznek beállítani azt. Ugyanis sokszor ez egy vidám folyamat.”

Bonow véleménye végül is tökéletesen illik a mozgalom céljához, mely honlapjuk főoldalán olvasható: „A Shout Your Abortion olyan decentralizált személyek mozgalma, akik úgy beszélnek az abortuszról ahogy akarnak, és erre lehetőséget teremtenek másoknak is, hogy népszerűsítsék azt a médiában, művészetben és az egész országban közösségi rendezvényeken.”

A leszbikus pár többször olyan videókat is közzétesz, melyekben ilyen és ehhez hasonló mondatok hangoznak el: „remélem már volt abortuszod vagy szeretsz olyat, akinek már volt”, vagy olyan feliratokkal látják el videóikat, hogy „az abortuszt szeretni kell” és „Megleptem magamat a 21. születésnapomra egy abortusszal.”

A két „aktivistának” összesen 165 ezer követője van és videóikat több, mint 20 millióan nézték már meg. A TikTok rövid ideig szüneteltette egyikük fiókját, de később helyreállította azt, miután nincs olyan szabályzata, amely tiltaná az abortusz „megbeszélését”.

A TikTok érvelése azonban súlyosan problematikus, hiszen az a tinédzserek között a legnépszerűbb közösségi média platform, és így rendszeresen olyan terhességmegszakítással kapcsolatos tartalmakkal találkozhatnak a kislányok, mint az említett videók, melyben arra bátorítják őket, hogy lázadjanak fel a szüleik ellen és ne higgyék el azt, hogy kell a szüleik beleegyezése ahhoz, hogy abortuszra menjenek.

 A Shout Your Abortion mozgalom azonban elérte, hogy a közösségi média platformon többen „úgy beszélhessenek az abortuszról ahogy akarnak.” Így kerülhetett fel az a hírhedt videó is melyben egy lány bemutatja a pozitív terhességi teszttől kezdve a kerekedő pocakját, majd azt is, ahogyan nevetve elmegy az egyik Planned Parenthood abortusz klinikára, ahol - miután megnézte ultrahangját - megöli kisbabáját.

joabortusz_belso.jpg

Miután a videó felháborodást keltett a még érző emberek körében, a TikTok letiltotta azt. Az életpárti aktivista, Lila Rose a bizarr videóra a következőket reagálta:

Az emberek kegyetlenségre való képessége végtelen. Meg kell-e még lepődnünk ilyen kegyetlenség láttán, miután a társadalmunk nyíltan ünnepli az abortuszt? Megszakad a szívem ezért a segítség nélkül maradt kisbabáért, akit szülei vígan, kamerán megörökítve megöltek. És az anyukájáért, akinek egész életében úgy kell élnie, hogy ilyet tett.”

Ahogyan Lila Rose is felveti, a társadalmunk mint „alapvető emberi jogként” ünnepli a terhességmegszakítást és harcol annak legalizálásáért. Az Amnesty International NGO szervezet például 2021-es második célkitűzéseként az abortusz minden országban való legalizálását nevezte meg, az azonos nemű házasságok lehetővé tétele után.

Összességében, a Shout Your Abortion mozgalom olyan pusztító munkát végez, amellyel abortusz előtt álló tinédzsereket bátorít és oldja fel lelkiismeretüket, hogy megtegyenek egy olyan életet – szó szerint – meghatározó döntést, amelyet később megbánhatnak. Emellett fellázítja őket szüleik ellen, akiknek lassan beleszólásuk sem lehet abba, hogy mi történjen az unokájukkal.

Az abortusz csupán azok számára lehet „vidám esemény”, akik nem tudják mit tesznek a bennük fejlődő, kiszolgáltatott, jogaitól megfosztott, biztonságra és szeretetre vágyó csecsemővel.

Sajnálatos módon azonban az amerikai demokrata szenátorok véleménye sem különbözik a radikális pro-choice mozgalométól. Ahogy blogunkon található korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, egy kivételével az összes demokrata politikus három éve leszavazza az abortuszt túlélő babák orvosi ellátását szolgáló törvényjavaslatokat.

A Live Action ezzel szemben a többi közt azért harcol, hogy minél többen rájöjjenek, mi is történik valójában az abortusz során. Videójukban több pro-choice párti embert is bemutatnak, akik miután megtudták, hogy a terhességmegszakítás valójában gyilkosság, megváltoztatták a véleményüket. 

Szemlézte: Morvay Sáron