Blog

Többet árt mint használ? – 300 millió munkahelyi pozíció kerülhet a chatbotok irányítása alá

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) az élet egyre több szegmensében kezdte el felütni a fejét. A technológia ilyen magas fokú fejlettsége mind magán, mind szakmai életünkre egyre jelentősebb befolyást gyakorol. Ez sokak aggodalmat váltja ki.

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) az élet egyre több szegmensében kezdte el felütni a fejét. A technológia ilyen magas fokú fejlettsége mind magán, mind szakmai életünkre egyre jelentősebb befolyást gyakorol. Ez sokak aggodalmat váltja ki.

Félelmeik nem megalapozatlanok, hiszen mára már számos cég chatbotokkal váltotta fel ügyfélszolgálati asszisztenseit, illetve az iparban is egyre jellemzőbbé válik a gépesített termelés. A mesterséges intelligencia algoritmusai folyamatosan képzik és fejlesztik magukat annak érdekében, hogy a rájuk bízott feladatokat a leghatékonyabban tudják teljesíteni. Sok olyan iparág van, amely jobban ki van téve a mesterséges intelligencia okozta mukahelyvesztésnek munkaköreik automatizálhatósága miatt. Milyen hatásai lesznek ennek a jövőre nézve?

A Goldman Sachs befektetési bank által végzett kutatás szerint a mesterséges intelligencia idővel 300 millió teljes munkaidős állást válthat fel.

Az AI előretörése az amerikai és az európai munkahelyek negyedének automatizáláshoz vezethet. Amellett, hogy az AI-re való átállás a hatékonyság növelésének köszönhetően egy évtizeden belül akár világszinten 7%-os éves GDP növekedést idézhet elő, nem szabad figyelmen kívül hagyni az ez idő alatt a munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatásait.

ai_diagr.png

Forrás: Concorde blog

A Világgazdasági Fórum véleménye alapján 2027-re az AI fejlődésének és térnyerésének világszerte 14 millió állás fizetheti meg az árát: meg fognak szűnni.

Joe Biden is lépéseket tett az ügyben

Joe Biden-t, az Amerikai Egyesült Államok elnökét is foglalkoztatja a kérdés. Az amerikai kormány tárgyalásokat kezdeményezett a Google és a Microsoft vezetőivel.

Az amerikai elnök a mesterséges intelligencia egyéneket, társadalomat, illetve a nemzetbiztonságot veszélyeztő lehetséges kockázatainak mérséklését kérte.

Washington leszögezte: minden egyes vállalattól átlátható működést, azonnali tájékoztatást és együttműködést kér. Az erről szóló tárgyaláson részt vett Kamala Harris alelnök, valamint több kormányzati képviselő is. Az Amerikai Egyesült Államok alelnöke kijelentette Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója, valamint Satya Nadella, a Microsoft vezetője számára, hogy felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a mesterséges intelligenciát használó termékeik maximálisan biztonságosak legyenek a felhasználók számára.

A mesterséges intelligencia hatása azonban ágazatonként eltérhet. Az adminisztratív és a jogi szakmákban a feladatok 46%-a automatizálható, az építőiparban csak 6%, a karbantartásban 4%. Jól látható tehát, hogy nem minden területet érint egyformán az AI, illetve számos előnye is van. Az azonban biztos, hogy teljesen át fogja formálni az általunk ismert világ képét.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon