Blog

Tovább korlátoznák a dohányzást az USA-ban

A dohányzás soha nem volt még kevésbé népszerűtlen az amerikai fiatalok körében, mint manapság, a kormány mégis megemelné a dohánytermékek vásárlásának minimum korhatárát. Az intézkedés indokolatlan és veszélyeket rejt magában – írja a Cato Institute munkatársa, Trevor Burrus.

A dohányzás soha nem volt még kevésbé népszerűtlen az amerikai fiatalok körében, mint manapság, a kormány mégis megemelné a dohánytermékek vásárlásának minimum korhatárát. Az intézkedés indokolatlan és veszélyeket rejt magában – írja a Cato Institute munkatársa, Trevor Burrus.

Hiába csökkent a dohányzás népszerűsége a tizenévesek körében hallatlan szintre, a szövetségi kormány mégis úgy tervezi, hogy 18-ról 21 évre emeli a dohánytermékek vásárlásának minimum korhatárát. Ez a lépés nemcsak indokolatlan, de a fiatal felnőttek veszélyesebb dohányfogyasztását is eredményezheti, mivel a tilalom következtében megnőhet a hagyományos éghető cigarettát fogyasztók száma a viszonylag biztonságosabb elektromos termékeket használókkal szemben.

„Néha elfelejtjük, hogy a 18 év felettiek törvényesen már felnőttek, akik szavazhatnak, harcba mehetnek, házasodhatnak, gyermeket vállalhatnak vagy épp fegyvert vásárolhatnak. Félelmetes, hogy vannak olyanok, akik fegyvert adnának egy 18 éves ember kezébe, hogy megölje egy embertársát, de azt nem tűrik, hogy dohánytermékeket vásároljanak” – emlékeztet Burrus.

„A dohánytilalom ellenzésére több gyakorlati okunk is lehet. Ha megemeljük a hagyományos és az elektromos dohánytermékek törvényes vásárlásának minimum korhatárát is, a fiatalok valószínűleg a több helyen fellelhető hagyományos cigarettát fogják preferálni. Emellett nagyon megnőhet a külön csomagolt dohány népszerűsége is, mivel ezek olcsóbbak, nem beszélve arról, hogy a legális csatornák lezárása utat nyit az illegális termékek előtt. Ezek azonban komoly veszélyt is rejthetnek magukban, akár halálosak is lehetnek” – figyelmeztet a szerző.

A fiatalok körében tapasztalható dohányzás példátlan visszaesését közegészségügyi győzelemnek kell tekinteni. Az utóbbi évtizedekben drasztikusan csökkent a naponta cigarettát fogyasztók aránya a fiatalok között. A New York Times szerint 1997-ben a 12. osztályosok 24,6% -a számolt be napi cigarettafüstölésről, 2017-re ez a szám 4,2% -ra esett vissza. Ennek hátterében valószínűleg az e-cigarettát használók drámaian nagy száma állhat. Az elektromos eszköz használatával az Egyesült Királyságban is sikerült elérni, hogy 1,2 millió brit brit leszokjon a hagyományos dohányzásról.

A közelmúltbeli félelmek ellenére a vaping szinte vitathatatlanul biztonságosabb, mint az éghető dohány használata.Még az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) volt biztosa szerint is az e-cigaretták „nem annyira ártalmasak, mint a hagyományos dohányzás”.

Sokan úgy gondolják – s persze részben igazuk is van –, hogy a dohánytermékek bármilyen formában történő használata az ifjúság számára nem biztonságos. Elfelejtik azonban mérlegelni és összehasonlítani a károkat, valamint elkülöníteni, hogy valaki rendszeres fogyasztó-e, vagy alkalmanként használja az e-cigarettát. A felmérésekből ugyanis kiderül, hogy az e-cigarettát használó tinédzserek mindössze 5,7%-a él a termékkel rendszeresen.

„Az amerikai közegészségügyi tisztviselők ahelyett, hogy örülnének a sikernek, egyre nagyobb pánikot keltenek a e-cigaretta körül, ami ahhoz vezet, hogy ezt a terméket ugyanolyan veszélyesnek látják már az átlagfogyasztók, mint a hagyományos füstölést.”

„A dohányzás a fiatalok körében mindig is különösen nagy népszerűségnek örvendett, de világszerte sok száz millió embert érint a nikotintól való függés. Noha sokan úgy gondolják, a legjobb az lenne, ha senki nem füstölögne tovább, ez nem reális cél. Mint ahogy az emberek a gyorséttermekről vagy egyéb más káros dolgokról sem fognak leszokni egyik napról a másikra, úgy a dohánytermékeket fogyasztók sem fognak teljes mértékben eltűnni. A legjobb, amit az amerikai állam tehet, hogy lehetőséget biztosít viszonylag egészségesebb döntések meghozatalára” – zárta gondolatait a szerző.

Szemlézte: Benkő Lilla