Blog

Tovább szigorítják az új-zélandi fegyvertartást

Fél évvel a christchurch-i tömegmészárlás után az új zélandi kormány újabb fegyverkorlátozási törvényt szeretne elfogadtatni – írja Jack Crowe a National Review-ban.

Fél évvel a christchurch-i tömegmészárlás után az új zélandi kormány újabb fegyverkorlátozási törvényt szeretne elfogadtatni írja Jack Crowe a National Review-ban.

A mecsetek elleni támadás, amit a 28 éves Brenton Tarrant követett el, 51 halálos áldozatot követelt. Erre adott válaszként a parlament betiltatta az automata támadó fegyverek lakossági birtoklását. A kormány azonban további szigorítást akar, így szeptember 13-án újabb törvényjavaslat került a parlament elé. Ennek értelmében Új-Zélandon a teljes lakosságra kiterjedő regisztráció és hivatalos engedély lenne szükséges a fegyverbirtokláshoz. A cikkből kiderül, a kormány célja az, hogy nyilvántartson minden fegyvert és fegyverbirtokost az országban. Az engedély megszerzése után pedig a korábbi 10 helyett 5 évente lesz szükséges megújítani a fegyvertartási engedélyeket.

A javaslat szintén előírja az orvosi szakvélemény szükségességét fegyverek birtokláshoz. Eszerint az orvosoknak kötelező lesz jelenteni a hatóságoknak,ha egy páciensüket mentális okokból alkalmatlannak ítélik felelős fegyverviseléshez. A beterjesztők reményei szerint a javaslatot még az év folyamán megszavazza a parlament.

A terror akció óta az új-zélandi állam kötelező visszavásárlást vezetett be, azóta 19 ezer gépkarabélyt és 70 ezer alkatrészt gyűjtöttek be a civil lakosságtól. A program idén decemberig tart, akinél ezután hasonló fegyvert találnak, büntetőeljárás alá kerül.

Bár a miniszterelnök elismerte, a vidéki közösségeknek szüksége van önvédelmi kapacitásra, ugyanakkor úgy indokolta a már említett fegyverek betiltását, hogy „ezek a változások azt ismerik el, hogy a fegyverbirtoklással igazi felelősség jár” – írja Nick Perry az AP News-on. A miniszterelnök szintén kiemelte az ausztrál kormányzat eltérő nézeteit az Egyesült Államokétól, a fegyverviselés kapcsán. Hangsúlyozta, „a fegyverviselés szabadsága nem jog, hanem kiváltság”. Ezzel ellentétben az Egyesült Államokban alkotmányos jognak számít, ami az állam lakosság feletti hatalmát hivatott korlátozni.

A christchurch-i elkövető továbbra is ártatlannak vallja magát az ellene felhozott vádakban, tárgyalásának kezdetéig előzetes letartóztatásban marad. Az ügyészség a tárgyalás elhalasztását kérte, mivel az Ramadán ünnepébe ütközött volna, így az áldozatokra és családjaikra tekintettel az jövő év júniusában fog elkezdődni.

Szemlézte: Fellegi Benjámin