Blog

Tovább tombolnak az ausztrál erdőtüzek

Az ausztrál tűzoltók arra figyelmeztettek, hogy a Sydney-től északnyugatra bő 60 kilométeres szakaszon tomboló erdőtüzet jelenleg sehogy nem tudják megfékezni – tájékoztat a BBC.

Az ausztrál tűzoltók arra figyelmeztettek, hogy a Sydney-től északnyugatra bő 60 kilométeres szakaszon tomboló erdőtüzet jelenleg sehogy nem tudják megfékezni – tájékoztat a BBC.

Az erdőtűz épp csak egy órányi autóútra van az ország legnépesebb városától, a hatóságok mégsem tudnak tenni semmit, hogy megfékezzék. Azokat, akiknek a lakása, vagyontárgyai vagy az élete forog kockán, arra intik, hogy mihamarabb hagyják el a területet. Október óta már hat ember vesztette életét az erdőtüzekben, és több mint 700 ház égett le – emeli ki az újság.

Szintúgy erdő- és bozóttüzekről számolnak be Queensland, Victoria, Dél- és Nyugat-Ausztrália, valamint Tasmania államokban. A legijesztőbb, hogy több különböző, addig egymástól független tűz is összefutott, így létrehozva olyan megatüzeket, mint a Gospers-hegyi, amely 283 ezer hektárnyi területet nyelt el. Jelenleg 95 tűzesetet regisztráltak a hatóságok, amelyeknek legföljebb is csak a felét tudták kordában tartani. A jelentések szerint csaknem 2200 tűzoltó fáradozik már így is a tüzek megfékezésén. Az oltáshoz a már jelen lévő amerikai tűzoltók mellé még kanadaiak is csatlakoznak.

Eddig 9 tűz kapta meg a vészhelyzet szintű veszélyességi besorolást. A sűrűn felszálló fekete füst a városok lakóinak egészségi állapotát is jelentősen rontja. A helyi tűzoltóság munkatársa, Rob Rogers a következőket nyilatkozta az ABC-nek: „Jelenleg nem tudjuk megfékezni ezeket a tüzeket, egyszerűen csak tovább fognak égni, amíg a körülmények nem lesznek számunkra megfelelőbbek, aztán pedig megteszünk majd minden tőlünk telhetőt, hogy kordában tartsuk őket.” Hozzátette, még, hogy a teljes Hawkesbury-től Singletonig terjedő 60 kilométeres szakasz egy merő lángfal.

Olyan felvételek is napvilágot láttak, amiben a tűzoltók Orangeville közelében bátran belerohannak a tűzfalba, hogy a Walkabout Nemzeti Park állataiból több százat megmentsenek.

A tűzoltóság egyik hivatalos közleményében pedig a következőket olvashatjuk: „Amennyiben a birtokán nem tette meg a szükséges előkészületeket a bokortűz-időszakra, valamint nem tudja, képes-e megvédeni a tulajdonát egy közelgő tűz esetén, haladéktalanul hagyja el a területet”.

Sajnos a közelgő időszak sem ad okot az optimizmusra, ugyanis az időjárás-előrejelzések szerint a következő héten akár negyven fok is várható. A tűzoltók is arról számoltak be, hogy feltételezhetően nem rendelkeznek elég utánpótlással és emberrel ahhoz, hogy a közelgő tüzeket is megfékezzék. Sydney pedig lehetséges, hogy füstfelhőben fog úszni végig a következő hetekben, ha nem épp hónapokon át.

Összehasonlításképpen szerencsére a helyzet nem annyira kegyetlen, mint 2009-ben, amikor több mint 200-an vesztették életüket az erdőtüzek eredményeként, azonban a kár még így is óriási. Csak Új-Dél-Wales déli részén több mint 1,6 millió hektárnyi terület égett teljesen le. Az extrém kár részben az eseményeket megelőző különösen száraz hónapoknak is tudhatóak be.

Ausztrália Meteorológiai Ügynöksége szerint a globális klímaváltozás okozhatta az extrém magas hőkatasztrófák számának emelkedését, valamint az egyéb természeti katasztrófák, például a szárazság súlyosabbá válásért is az tehető felelőssé.

Az eseményekre való tekintettel ausztrál lakosok, leginkább a bozóttüzeket túlélő lakosok és földművesek gyűltek össze Canberrában, hogy tüntessenek a kormány klímaváltozással kapcsolatos nemtörődömsége ellen. Egy nő például a háza összeégett maradványaival tüntetett a parlament épülete előtt. A kormány miniszterelnöke, Scott Morrison viszont tagadta, hogy nemzetének globális klímaváltozás politikája okozta volna a rendkívüli hőhullámot.

Szemlézte: Faragó Bence