Blog

Tripoli felszabadul: kivonulnak a fegyveres erők

A líbiai fővárost közel egy évtizede irányításuk alatt tartó fegyveres csapatok beleegyeztek, hogy elhagyják Tripolit. Imad Trabelsi líbiai belügyminiszter szerint a csoportok azután vonulnak ki a fővárosból, hogy nemrég 10 embert megöltek. A halálos összecsapásokat követően a megegyezés értelmében…

A líbiai fővárost közel egy évtizede irányításuk alatt tartó fegyveres csapatok beleegyeztek, hogy elhagyják Tripolit. Imad Trabelsi líbiai belügyminiszter szerint a csoportok azután vonulnak ki a fővárosból, hogy nemrég 10 embert megöltek. A halálos összecsapásokat követően a megegyezés értelmében helyüket reguláris erők veszik át.

"Egy hónapos egyeztetés után megállapodtunk a biztonsági csoportokkal, hogy hamarosan elhagyják a fővárost" – mondta Imad Trabelsi, Líbia nemzetközileg elismert kormányának minisztere február 21-én, szerdán. "Csak városi rendőrök, sürgősségi rendőrség és olyanok lesznek, akik bűnügyi nyomozást végeznek" - mondta egy sajtótájékoztatón.

A megállapodás értelmében az Általános Biztonsági Erők, a Különleges Elrettentő Erők, amelyek Tripoli keleti részét ellenőrzik, a 444-es dandár Tripoli déli részén, és a 111-es dandár, amely a vezérkarhoz tartozik, elhagyja a fővárost. A határozat az Abu Salim szomszédságában működő Stabilitási Támogató Hatóságra (SSA) is vonatkozik, ahol a hétvégén 10 embert öltek meg, köztük az SSA tagjait. 

Ezek a "biztonsági csoportok" abból a számtalan milíciából fejlődtek ki, amelyek hatalmi vákuumot töltöttek be a 2011-es forradalom után, amely megdöntötte Moammer Kadhafi hosszú távú uralkodását. Állig felfegyverzettek és felszereltek, és ugyan nem állnak a Belügyminisztérium vagy a Védelmi Minisztérium közvetlen fennhatósága alatt, közpénzeket kapnak. Függetlenül működnek, és 2021-ben a miniszterelnök és az elnöki tanács különleges státuszt adományozott nekik.

A csoportok leginkább a köztereken, körforgalmakban és a főutcai kereszteződésekben voltak láthatóak, ahol gyakran maszkos tagjaik ellenőrző pontokat telepítettek, fegyverekkel felszerelt páncélozott járművekkel blokkolva a forgalmat.

Néha erőszakos összecsapásokba keveredtek, még Tripoli lakónegyedeiben is – ahogyan tavaly augusztusban is, a Különleges Elrettentő Erők és a 444-es dandár között kirobbanó feszültségek eredményeképp. A harcokban 55 ember halt meg és 146 megsebesült.

"Mostantól a helyük a főhadiszállásukon van" – mondta Trabelsi. "Csak kivételes körülmények között fogjuk használni őket konkrét küldetésekre" - mondta, hozzátéve, hogy a csoportok vezetői "mindannyian megértik a helyzetet". "Tripoli után eljön az ideje a többi városnak is, ahol nem lesz több ellenőrzőpont és fegyveres csoport a közutakon” - tette hozzá.

Líbiát a 2011-es felkelés óta fegyveres konfliktus és politikai káosz sújtja. Az ország két részre oszlik:

nyugaton a nemzetközileg elismert tripoli székhelyű kormány, amelyet Abdul Hamid Dbeibah ideiglenes miniszterelnök vezet, keleten pedig a renegát Khalifa Haftar tábornok által támogatott kormányzat működik.

Az ENSZ líbiai különmegbízottja 2024 februárjában figyelmeztette az ország viszálykodó politikai szereplőit, hogy ha nem alakítanak sürgősen egységes kormányt, és nem mozdulnak el a választások felé, az olajban gazdag észak-afrikai ország széteshet. Abdoulaye Bathily azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ennek számos riasztó jele van. Sürgette az összes politikai vezetőt, hogy tegyék félre "önérdekeiket", és gyűljenek össze, hogy tárgyaljanak és mihamarabb találjanak kompromisszumot "hazájuk méltóságának helyreállítása érdekében".

Az újabb fejlemények és a megállapodás értelmében a fegyveres milíciák április 9-én, a muzulmán szent hónap, a Ramadán végéig elhagyják Tripolit.

Hogy ez valóban elindít-e egy láncreakciót, és kiszorítja-e a fegyveres csoportokat más nagyvárosokból – azt csak az idő fogja megmondani.

A politikai instabilitás és az általános belső nyugtalanság továbbra is fennáll, miközben az ország két részre szakadt és küzd, hogy a forradalom után egy évtizeddel újra talpra álljon. Ahogyan arra az ENSZ különmegbízottja is reflektált és figyelmeztetett, a stabilizáció kérdése kulcsfontosságú az ország jövőjét tekintve.

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon