Blog

Trump a bevándorlópárti városokba vinné az illegális migránsokat

Úgy tűnik, Donald Trump valóban komolyan gondolja, hogy az illegális bevándorlókat úgynevezett menedékvárosokba – olyan városokba, amelyek nem működnek együtt a szövetségi kormánnyal a bevándorlással kapcsolatos törvények végrehajtásában – helyezné át, például San Franciscóba. David French…

Úgy tűnik, Donald Trump valóban komolyan gondolja, hogy az illegális bevándorlókat úgynevezett menedékvárosokba – olyan városokba, amelyek nem működnek együtt a szövetségi kormánnyal a bevándorlással kapcsolatos törvények végrehajtásában – helyezné át, például San Franciscóba. David French véleménycikke a National Review magazinban.

A Washington Post tudósítása szerint „a Trump-adminisztráció politikai ellenfelei fellegváraiba szeretné küldeni az illegális bevándorlókat”. Először úgy tűnt, hogy mindez csak egy kósza ötlet volt, azonban nemsokára Trump Twitter-üzenetben is foglalkozott a kérdéssel, amely így szólt: „Mivel a demokraták nem hajlandóak együttműködni a veszélyeket rejtő bevándorlási törvényeink megváltoztatásában, erősen gondolkodunk rajta, hogy az illegális bevándorlókat a menedékvárosokba helyezzük át”. 

French szerint jobb határvédelemre van szükség, meg kell reformálni a menedékjogot biztosító törvényeket, és ezeket hatékonyan csak a kongresszusi cselekvés keretében tudjuk megvalósítani. Azonban az ötlet, hogy emberi lényeket használjunk fel a politikai ellenfeleink megbüntetésére, nem csupán visszataszító, hanem politikailag is egy katasztrófa – véli a szerző.

Először is, emlékeznünk kell arra, hogy a menedékjogért folyamodók törvényben biztosított jogukat gyakorolják. Az ötlet tehát, hogy megbüntetünk embereket, akik a saját kormányunk által biztosított jogaikat gyakorolják, és elszállítjuk őket olyan belföldi településekre, amelyeket pusztán megtorló szándékkal választottunk ki, nagyon rossz ötlet – írja a szerző.

A körülmények függvényében az intézkedés akár még kegyetlen is lehet. Például ha egy jövedelem nélküli személynek van egy rokona valahol máshol az országban, akitől támogatást kaphat, akkor teljesen felesleges például San Franciscóba áttelepítenünk. Továbbá, ha az intézkedés valódi célja, hogy deportáljuk az illegális bevándorlókat, és ne csupán a politikai ellenfeleket büntessük meg, akkor miért küldenénk őket a menedékvárosokba, ami a deportálást csak még inkább megnehezítené? Továbbá, ha Trump valóban meg van győződve az illegális bevándorlók következtében megnövekedett bűnözésről, akkor hogyan máshogy értelmezhetnénk a javaslatot, minthogy káoszt akar okozni bizonyos amerikai városokban? – teszi fel a kérdést French.

Pusztán politikai nézőpontból vizsgálva a kérdést, hogyan nem ütne vissza az intézkedés? Úgy tűnik, Trump meg van győződve róla, hogy ha elég utálatos, az ellenfelei csak simán vissza fognak lépni. Azonban lehet, hogy nem az fog történni, mint amire számít – írja a szerző. Az együttérzés ugyanis könnyen az ellenállás eszközévé válhat.

San Francisco városa ugyanis, amely az országban a világon az egyik legnagyobb magán filantróp tőkével rendelkezik, minden bizonnyal összefogna, hogy nyilvánosan is támogassák azokat a nőket és férfiakat, akiket akaratuk ellenére vinnének a városukba.

Képzeljük el a médiacirkuszt, ami az első busz érkezésekor kitörne, és amelyet az egyházi vezetők, aktivisták és az egyszerű polgárok is támogatnának. Mindebből következik, hogy Trump politikája nem lenne tartós, mindemellett pedig az ellenfelei egy nagy PR-győzelmet is magukénak tudhatnának, az országhatár biztonsági problémája pedig továbbra sem lenne megoldva – írja a szerző.

Mindez teljesen nyilvánvaló – véli French. Ezért történt, hogy a higgadtabb fejek győzedelmeskedtek, amikor az ötlet hónapokkal ezelőtt előkerült, és elutasításra talált. Valószínűleg ismét ők győznének. Azonban Trump Twitter-üzenet formájában újra felélesztett katasztrofális ötletét nem lehet figyelmen kívül hagyni, hanem minden eszközzel tiltakozni kell ellenne.

Szemlézte: Balogh Zita