Blog

Trump bizonyítani akar a konzervatív keresztényeknek

Donald Trump amerikai elnök május 4–én egy újabb elnöki rendeletet írt alá, amely a szabad vallásgyakorlást hivatott biztosítani. A rendelet a konzervatív keresztény szavazóinak tenne kedvére − írja Paul Waldman a The Weekben.

Donald Trump amerikai elnök május 4–én egy újabb elnöki rendeletet írt alá, amely a szabad vallásgyakorlást hivatott biztosítani. A rendelet a konzervatív keresztény szavazóinak tenne kedvére − írja Paul Waldman a The Weekben.

Az elnök kampánya alatt többször felmerült a kérdés, hogy miért is támogat a konzervatív keresztények ekkora tömege egy olyan jelöltet, akinek az életéről aligha mondható, hogy istenfélő. Ugyanis Trump háromszor házasodott, nemigen vallotta magát hívőnek, amiről szabadelvű New York-i életstílusa is tanúbizonyságot tesz.

A konzervatív keresztények majdnem 80%-os támogatottságát sokáig azzal magyarázták, hogy a csoport tradicionálisan republikánus szavazó, és nem feltétlenül Trump személyét övezi a népszerűség. Ugyanakkor még az elnökválasztást megelőző hónapokban nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyben a szexuális zaklatást bőven kimerítő tetteiről dicsekszik Trump, és ez sem tántorította el a jobboldali keresztény pártfogóit.

Felmerül az a kérdés, hogy mi teheti olyan vonzóvá Trump politikáját? Az elnök elképzelései elsősorban azért tettek szert ekkora népszerűségre, mert visszatérne egy patriarchális társadalmi rendet idéző viszonyrendszerhez. A kampánya alatt tisztázta, hogy ő csak egy bizonyos társadalmi csoport elnöke lesz. „Trump egy „ti és mi”-viszonyt alapozott meg és számos alkalommal biztosította a konzervatív keresztényeket, hogy ők a „mi” része lesznek – írja Waldman.

Az elnök eddig kedvére tett támogatóinak. Kinevezte Neil Gorsuchot, aki alakíthat a Legfelsőbb Bíróság abortuszról szóló döntésén. Egy másik rendeletében ellehetetlenítette olyan külföldi szervezetek segélyezést, amelyek akár csak érintőlegesen foglalkoznának terhességmegszakításokkal, és kimondottan olyan személyeket nevezett ki az Egészségügyi Minisztérium élére, akik határozottan ellenzik a terhességmegszakítás vagy a fogamzásgátlás bármilyen formáját.

Az újonnan aláírt elnöki rendelet különféle szervezeteknek és vállalkozásoknak adná meg a lehetőséget, hogy vallási okokra hivatkozva például ne teljesítsék a munkavállaló biztosításában foglalt olyan lefedettségeket, mint a fogamzásgátló gyógyszerek költségének megtérítése. Továbbá felszámol egy több mint ötven éves törvényt, amely eddig non-profit szervezetek, így többek között hitközösségek számára megtiltotta a politikai kampánymunkát és jelöltek támogatását.

Más egyházak követői nem különösképpen szimpatizálnak Trump politikai agendájával, hiszen a vallások többsége nem tiltja a fogamzásgátlást és pártpolitizálásban sem érdekeltek. Szembetűnő, hogy az új amerikai kormány biztosítja a konzervatív keresztényeket, hogy ők azok, akik prioritást élveznek Amerikában.

Szemlézte: Daam Alexandra