Blog

Trump egyre közelebb jut az elnökjelöltséghez

Az utóbbi hetekben sikerült megszilárdítania előnyét az elnökválasztási kampányban a márciusban még kifulladni látszó Donald Trumpnak. A politikus-üzletember április végén hatalmas győzelmet aratott a New York-i republikánus elnökválasztáson és elsöprő többséggel tudott…

Az utóbbi hetekben sikerült megszilárdítania előnyét az elnökválasztási kampányban a márciusban még kifulladni látszó Donald Trumpnak. A politikus-üzletember április végén hatalmas győzelmet aratott a New York-i republikánus elnökválasztáson és elsöprő többséggel tudott nyerni Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Rhode Island és Delaware államokban is. Trump még versenyben lévő riválisai az első körös elnökjelöltségre már esélytelenek, ezért a mágnás jelöltségét igyekeznek megakadályozni.

Ted Cruz és John Kasich stratégiájának sikere a keddi indianai és a június eleji kaliforniai előválasztás kimenetelén múlik. Amennyiben május 3-án megrendezendő indianai előválasztáson Ted Cruz nem képes legyőzni Donald Trumpot, akkor az elnökjelöltséghez szükséges 1237 republikánus pártdelegált vokság a new york-i üzletember egészen biztosan megtudja szerezni. Emiatt Cruz és Kasich április végén ideiglenes koalíciót is kötött egymással, amelynek értelmében Kasich nem kampányol és nem költ el erőforrásokat Indianaban, míg Cruz a Kasich számára inkább előnyös terepnek számító Oregonban és Új-Mexikóban fog tartózkodni a kampánytól. E késői szövetségkötés politikai értelmét és erejét az elmúlt napokban több oldalról is vitatták - annyi ugyanakkor biztos, hogy Cruz és Kasich most kénytelen mindent megpróbálni.

Eközben nem csillapodik a Donald Trump körüli médiafelhajtás, a politikus továbbra is megosztó kijelentésekkel hívja fel magára a figyelmet. A mogul ezúttal Hillary Clintont, a Demokrata Párt vezető elnökjelöltségért küzdő politikusát támadta meg. Donald Trump arról beszélt, hogy a jelenlegi külügyminiszter politikai imázsa és támogatottsága azon az egyszerű tényen nyugszik, hogy nő. Trump a „női kártya kijátszásáról beszélt”, amely nélkül Hillary Clinton támogatottsága szerinte az 5 százalékot sem érné el.

E kijelentések mellett természetesen Trump egyik fontosabb riválisa és az amerikai sajtó sem ment el szó nélkül − legyen szó demokrata vagy republikánus politikusokról. Ted Cruz például a következőképp értelmezte a helyzetet: „Ez tipikus, jellemző Donaldra. Az egyetlen dolog, amit tudja hogyank kell csinálni minden körülmények között, az a kiabálás, sikítozás, a káromkodás és mások inzultálása. Szóval Hillary-t inzultálja. Hillary egy nagyon okos, elkötelezett liberális, alapvetően rossz szakpolitikákkal”. A támadások célpontja, Hillary Clinton ezzel szemben annyit mondott az ügye utalva, hogy „sok tapasztalata van olyan férfiak kezelésében, akik viselkedésükben és beszédükben néha túlmennek egy határon”.

A Donald Trump-jelenség mára egyébként a leköszönő amerikai elnök, Barack Obama ingerküszöbét is elérte. A politikus a Fehér Ház tudósítóit megtisztelendő White House Correspondents’ Dinneren többször viccelt a vezető republikánus jelölt rovására. Arról is beszélt például, hogy szerinte Donald Trump tudása egy konkrét kormányzati területen lenne hasznos. Ez pedig a guantanamói börtön bezárása, hiszen Trumpnak nagy tapasztalata van vállalkozások csődbevitelében és bezárásában.

Zulik Ákos