2021.01.04.

Blog

Trump saját pártjával is szembeszállt

Trump floridai szállodájában töltötte az ünnepet, éles megjegyzéseitől azonban nem kímélte a nyilvánosságot, még politikustársainak is odaszúrt.

Donald Trump támadta többek között a szenátusi republikánus többség vezetőjét, Mitch McConnellt. Az államfő továbbra is rendíthetetlenül állítja, hogy az elnökválasztást elcsalták a demokraták, újonnan viszont saját párttársait okolja beletörődő magatartásukért. „Nem így kellett volna mennie a dolgoknak” – írta csalódottan Trump, megjegyezve, hogy McConnell és a szenátus republikánusai nem dolgoztak elég keményen második elnöki ciklusának kiharcolásáért.

Erős hangvételű üzenetében Trump odáig ment, hogy a demokraták harciasságát méltassa a republikánusok tétlenségével szemben. „Ha egy demokrata elnökjelöltet fosztanának meg csalással a győzelemtől, akkor a demokrata szenátorok háborút hirdetnének, és utolsó lélegzetvételükig küzdenének jelöltjükért” – írta bosszúsan.

Következő bejegyzésében az Igazságügyi Minisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) sem kímélte kritikájától. Ekkor az elnök már a nemzet történelmének legnagyobb csalásaként említi a 2020-as választást, ami ellen szerinte az egyértelmű bizonyítékok ellenére sem tett semmit a két említett szerv. Jóllehet optimistán hozzátette, hogy a történelem nem felejt, ő pedig nem fogja feladni a küzdelmet. A szombati nap végére az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága is Trump célkeresztjébe került: a kilenc tagú, konzervatív többségű testületet „teljesen inkompetensnek és gyengének” titulálta.

Miután december 14-én az elektorok megerősítették Joe Biden győzelmét, egyre több és több republikánus politikus állt be a gratulálók sorába, elfogadva ezzel a választás legitim eredményét – jelzi a portál. Egy nappal az elektori kollégium gyűlése után Mitch McConnell a szenátus előtt már megválasztott elnökként hivatkozott Bidenre. Roy Blunt republikánus politikus, a kongresszusi beiktatási bizottság elnöke is jelezte, hogy testülete immáron egyértelműen a demokratával számol a január 20-án esedékes beiktatási ceremónián. Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke biztosította az embereket afelől, hogy Trump elhagyja aznap a Fehér Házat.

De nemcsak az elnökválasztással kapcsolatban alakultak ki ellentétek az elnök és a republikánus törvényhozók között. A leköszönő elnök sokáig nem volt hajlandó aláírni a koronavírus-járványhoz köthető, csaknem 900 milliárd dolláros segélycsomagról és a közel másfél milliárd dolláros kormányzati kiadásokról szóló törvényjavaslatot, melyet a kongresszus mindkét kamarája elsöprő arányban fogadott el. 

Szemlézte: Irlanda Balázs

Forrás