Blog

Trump újra ringbe száll az elnökségért 2024-ben. Esélyes lehet?

Donald J. Trump amerikai keleti parti idő szerint november 15-én este 9 órakor Mar-a-Lagoban, floridai rezidenciáján bejelentette, hogy újraindul a Republikánus Párt 2024-es elnökjelöltségéért. A párt médiájának visszhangja azonban nem igazán lelkes.

Donald J. Trump amerikai keleti parti idő szerint november 15-én este 9 órakor Mar-a-Lagoban, floridai rezidenciáján bejelentette, hogy újraindul a Republikánus Párt 2024-es elnökjelöltségéért. A párt médiájának visszhangja azonban nem igazán lelkes.


Donald Trump öreg, a viccei unalmasak, és belefáradt a szerepébe – értékelte a volt elnök bejelentését Mark Antonio Wright, a National Review újságírója. A hagyományos konzervatív média felületein általános a meggyőződés, hogy a 2016-os elnökválasztás győztesének nem szabadna teret adni a Republikánus Pártban. Úgy tűnik, hogy a párt egyes csoportjai csak egy komoly botlásra vártak, hogy nekiessenek Trumpnak, akit korábban legalábbis „tűrt” státuszban tartottak médiafelületeiken. Persze nem mindenki volt ennyire pesszimista: a Fox News ünnepelte Trump bejelentését. Szerintük tartalmában és formáiban is nagyszerű volt a new york-i médiamogul. A média többi része ki is emelte, hogy a Fox News „bizonygatja” Trump érvényességét, ahelyett, hogy elismerné háttérbe szorulását. Sokan hangsúlyozták azt is, hogy még a volt elnök lánya, Ivanka Trump sem akar részt venni az újabb kampányban.

A National Review szerkesztősége szerint Trump a vereségbe vezeti a Republikánus Pártot.

Koncepciójuk szerint a 2016-os elnökválasztási győzelem annak volt köszönhető, hogy a párt 2014-ben történelmi mértékű sikert aratott a félidős választáson. Ezt tudta meglovagolni Trump, amikor egy nagyon szűk többséggel elérte a választási sikert. 2018-ban azonban a törvényhozás mindkét háza elveszett, 2020-ban az elnökválasztás is, 2022-ben pedig újabb vereség következett. A befolyásos konzervatív lap vezetői ezt egy egyértelmű lefelé tartó ívként magyarázták, a Republikánus Párt kudarcának nyilvánítva tulajdonképpen a 2016-os „kiemelkedő sikert” is.

A Wall Street Journal további jelentései alapján hasonló véleményeket fogalmaztak meg egyes republikánus kormányzók a tegnap Disney World-ben tartott gyűlésükön. Chris Christie New Jersey-i kormányzó felhívta a figyelmet arra, hogy

Pennsylvaniában, Michiganban, és a republikánusok számára végül megnyert Wisconsinban is visszaszorult a párt november 8-án. Rámutatott arra, hogy e három állam nélkül nem képzelhető el győztes republikánus eredménykombináció.

Mindhárom állam csatatér-állam, amely a párt számára 2020-ban is Achilles-sarkot jelentett, és Biden elnököt a Fehér Házba segítette. Elismerte, hogy Donald Trump politikai bukását már sokszor előre jelezték, de szerinte most jött el az a pillanat, amikor hat évnyi választási adattal együtt kijelenthető, hogy Trump fölött eljárt az idő.

Holman Jenkins, a Wall Street Journal újságírója máris a „régi rend” képviselői közé sorolja Trumpot, leginkább azzal, hogy a 2016-os demokrata tiltakozásokkal állítja párhuzamba Trump 2020-as választás utáni ámokfutását. Rámutat: mint ahogy a demokraták nem akarták elfogadni Trump győzelmét 2016-ban, úgy a volt elnök sem a saját vereségét 2020-ban. A Wall Street Journal vezetősége szerint is kritikus probléma a 2020-as választás el nem ismerése, ez tette tönkre Trump politikai karrierjét. A new york-i lap vezetői visszalépésre szólították fel Trumpot, hogy „egy fiatalabb” generáció vehesse át a párt vezetését. Nem titok, hogy alapvetően Ron DeSantisra gondolnak, aki a republikánus párt új üdvöskéje a keddi választások óta, ahol 20%-al nyerte floridai kormányzói újraválasztását. (Blogunk már február elején megírta, hogy DeSantis új frontembere lehet a pártnak.).

Úgy tűnik, Donald Trump ismét nem számíthat pártjára, csak az őt támogató egyszerű jobboldali szavazók tömegeire. Kérdéses, hogy ezek a tömegek léteznek-e?

A következő egy évben, amíg elkezdődnek a republikánus előválasztások, ennek is ki kell derülnie. Döntő lesz, hogy Trump képes-e új üzenettel elhalványítani jelöltjeinek vereségét a félidős választásokon. Miközben a magyar sajtón is végigfutott a hír, hogy DeSantis egy közvéleménykutatás szerint már 7%-kal vezet a párton belül a lehetséges elnökjelöltek között, a különböző kutatások átlaga még mindig Trumpnak kedvez. Egy, már a félidős választások után a Morning Consult által készített közvélemény kutatás 14%-os előnyt mutatott ki Trump javára. Ha az egész republikánus pártot nézzük, beleszámolva a többi induló támogatóit, ez 22%-os előny.

Forrás: Morning Consult

A régi elnök tehát ismét ellenszélben indul, de tartogathat még meglepetéseket a republikánusok és egész Amerika számára.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon