Blog

Trumpizmus Trump nélkül?

„Trumpot elhagyva, mi a trumpizmus? Ha 2020-ban az elnök elveszíti a választásokat, megmarad még a trumpi konzervativizmus?” Robert Merry arra keresi a választ az American Conservative hasábjain, hogy támogathatja-e valaki racionális alapokon Trump politikáját akár Trump eltűnése után is.

„Trumpot elhagyva, mi a trumpizmus? Ha 2020-ban az elnök elveszíti a választásokat, megmarad még a trumpi konzervativizmus?” Robert Merry arra keresi a választ az American Conservative hasábjain, hogy támogathatja-e valaki racionális alapokon Trump politikáját akár Trump eltűnése után is.

Barry Goldwater, William F. Buckley és Ronald Reagan ideje lejárt. Az ő 20. századi konzervativizmusuk már a múlté. A jelen kihívásaira csak egy újragondolt konzervatív politika lehet képes érdemben válaszolni – Trump volt az első, aki erre felfigyelt.

Semmi sem illusztrálja jobban az átalakuló világot és annak változó szükségleteit, mint a migráció. Amíg Reagan idejében, 1980-ban az USA-ban élő, de külföldön születettek aránya nem volt több mint 6,2 százalék, ez az érték 2016-ra 13,5, 2020-ra 15 százalékot ért el. A történelem tapasztalatai azt mutatják, hogy amikor ez a mutató 14 százalék fölé emelkedik, a fogadó országban erős kétségek merülnek fel a folyamat fenntarthatóságáról és helyességéről. Donald Trump lényegében nem tett mást mint felismerte ezt a folyamatot és gyorsan reagált az amerikai társadalom ösztönös reakciójára.

Trump hasonlóképpen különbözik konzervatív elődeitől a piacról alkotott elképzeléseiben is. Addig míg Goldwater, Buckley és Reagan nyitott, szabadpiaci filozófiát vallottak, Trump egyszerűen kiiktatta az amerikai gazdaságpolitika ‘szabad’ elemét, ahogyan azt Kína példáján láthattuk. A világpiac elkezdte beolvasztani az USA gazdaságát, teret engedve külföldi – nagyrészt kínai – cégeknek, monopóliumokat és centrumokat kialakítva az Egyesült Államokon kívül. A régi, nyitott rendszer nem tudta tovább életben tartani az amerikai gazdaságot, ezért kellett a váltás, melyet 2016-ban egyedül Trump kínált.

Trump előtt a Republikánus Párt minden erejével igyekezett a világot az USA képére formálni. Ennek módszerei voltak, többek között, rezsimek megbuktatása, háborús fenyegetések és regionális középhatalmak felemelkedésének megakadályozása. Trump mindezzel szakított: elnöksége alatt megpróbált jó kapcsolatot kialakítani Oroszországgal és elkerülni a háborút a Közel-Keleten. 2016-os kampánya idején Trump külpolitikáról alkotott víziója igyekezett beilleszteni az USA-t az új, átalakuló világrendbe, és ez sok szavazónak imponált.

Donald Trump 2016-ban új amerikai konzervatív irányzatot indított útjára. A racionális trumpizmus nem más, mint a jelen új és átalakuló problémáira adott újfajta konzervatív javaslatok gondolkodásmódja. Ez nem Trump sikerességét mutatja, nem is Trump politikai zsenialitását, sokkal inkább szolgál arra, hogy racionális alapokra helyezzük Trump kül- és belpolitikáját, valamint a trumpizmus jelenségét.

Szemlézte: Sajti Konor