Blog

Tudjuk valójában, hogy mit és miért utasítunk el?

Meglehetősen árnyaltak a szexuális irányultsággal és nemekkel kapcsolatos szavak és beszélgetések. A magyar társadalom véleményem szerint a gyakorlatban tisztában van vele, hogy az LMBTQ közösségébe tartozók nem rossz emberek, ugyanakkor helyén kezeljük, hogy ez a fajta irányultság mindenben más, s…

Meglehetősen árnyaltak a szexuális irányultsággal és nemekkel kapcsolatos szavak és beszélgetések. A magyar társadalom véleményem szerint a gyakorlatban tisztában van vele, hogy az LMBTQ közösségébe tartozók nem rossz emberek, ugyanakkor helyén kezeljük, hogy ez a fajta irányultság mindenben más, s nem szabad mindenkori követendő példának titulálni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy az ezt elutasító emberek nem lehetnek elfogadók.

A magyar társadalomban leggyakrabban felmerülő, Pride felvonulásokhoz kapcsolódó kérdések a következők: miért kell felvonulni, miért nem lehet ezt magukban lejátszani, előadni akár a négy fal között, akár a saját közösségükön belül? A budapesti Pride fesztivál elsődleges célja például folyamatosan az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy nem élünk elfogadó társadalomban. Természetesen minden ember számára más az elfogadható, azonban úgy gondolom nem szabad, hogy az előbb említett „büszkeségnapi” felvonulás legyen az irányadó és a normális.

2023 júliusában még hangsúlyosabban van terítéken ez a téma a médiában. Terítéken a budapesti Pride, terítéken az, hogy 38 ország köztük az Egyesült Államok és Németország arra szólította fel a magyar kormányt, hogy törölje az LMBTQ embereket szerintük diszkrimináló törvényeket. Az Orbán-kormány még 2021-ben fogadta el azt a jogszabályt törvényt, amely tiltja a szülők kezébe adja a szexuális felvilágosítás jogát a 18 év alattiak körében. A magyar kormány évei szerint felnőttként mindenki azt csinál, amit akar és nyugodtan megélheti szexualitását, a gyermekek azonban ebből a szempontból tabut jelentenek.

A kabinet álláspontját egyébként a társadalom is osztja, ezt mutatta a 2022-es gyermekvédelmi népszavazás eredménye és több közvélemény-kutatás is. Magyarországon egyébként a tapasztalatok azt mutatják, hogy az LMBTQ közösség tagjai nyíltan és szabadon megélhetik identitásukat. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Budapest Pride (@budapestpride) által megosztott bejegyzés

 

Véleményt alkotunk, s ismét visszatérve ahhoz, amit a cikkem elején említettem ítélkezünk, elfogadunk, elutasítunk, de vajon tudjuk, hogy mit is jelent ez a téma, s az LMBTQ kifejezés pontosan? Tudjuk azt, hogy miért is bízunk abban, hogy ezen emberek változnak/változhatnak? Mit képviselnek ők igazán? Mit is akarnak igazán?

Ez egy rövidítés, mely a nemi identitás sokszínűségét jelöli. Közösségük tagjai olyan emberek, akik ilyesfajta identitása vagy irányultsága nem illeszkedik a hagyományos normákhoz. A legfontosabb azonban ami segíti a megértést, hogy mi az egyes betűk jelentése az LMBTQ kifejezésben.

L- (lesbian)- nők, kik vonzalmat éreznek más nők iránt
G-(gay)- férfiak, kik vonzalmat éreznek más férfiak iránt
B-(bisexual)- azon emberek, kik vonzalmat éreznek mind saját nemük, mind a másik nem iránt
T-(transgender)- olyan emberek kiknek nemi identitása eltér attól a nemtől, mellyel születésükkor hozzárendelték őket
Q-(queer)- ez az a szó, mely többféle jelentéssel is bírhat.

Ezen jelentések körébe illeszkedő személyek hosszú ideig harcoltak, és manapság is harcolnak a társadalmi elfogadásért. Világszerte kampányolnak azért, hogy megküzdjenek az előítélettel. Éppen ez az, amivel kapcsolatban áteshetnek a ló túloldalára, amikor már gyermekek körében is érzékenyítenek, hiszen számos pszichológus bebizonyította, hogy a kiskorúak sokkal inkább befolyásolhatóak ezen a téren is. Ez indolkolja azt Magyarországon, hogy a gyermekvédelemi törvény visszavonására vagy gyengítésére nem fog sor kerülni.

Összességében, ha megértjük a kifejezés lényegét és értelmét, valóban jogosan alkothatunk véleményt. Megalapozott véleményünk lesz az efféle „büszkeségről”, „ünnepekről”. Lehetünk kritikusabbak, ellenzőbbek, azonban tiszteletben kell tartani azok véleményét is, akik támogatják ezen eseményeket. Minden ember meggyőződése más és más, ezt szem előtt kell tartanunk. Azonban azt ne feledjük, hogy a társadalom sokszínűsége nem csak gazdagító hatású lehet, s az, hogy egyenlő jogokat biztosítunk mindenkinek, nem szabad, hogy azt jelentse, hogy egy kisebbség válik követendővé.

Írta: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon