Blog

Tűzijáték helyett drónok - július 4. környezetbarát módon

Az amerikai függetlenség napját hatalmas tűzijátékkal szokás ünnepelni, azonban néhány állam most megtörte ezt a tradíciót, ugyanis inkább környezetbarát drón fényjátékkal készült a nemzeti ünnepre.

Az amerikai függetlenség napját hatalmas tűzijátékkal szokás ünnepelni, azonban néhány állam most megtörte ezt a tradíciót, ugyanis inkább környezetbarát drón fényjátékkal készült a nemzeti ünnepre.

A fokozott tűzveszély és környezetszennyezés arra késztette a Utah állambeli Salt Lake City-t, hogy lemondjon a hagyományos július negyedikei tűzijátékról, és idén látványos drón fényjátékot rendezzen. A város polgármestere, Erin Mendenhall sajtóközleményében jelezte, hogy az új módszer egy, a terület tűzveszélyességének minimalizálása és a pirotechnika okozta levegőminőségi problémák csökkentése érdekében tett erőfeszítés. A polgármester szerint a bemutató nagy sikerrel valósult meg.

Ahogy a hőmérséklet emelkedik és a tűzveszély növekszik, lelkiismeretesen figyelnünk kell mind a levegő minőségére, mind a futótüzek veszélyére

- mondta Mendenhall a közleményben.

A utahi Közbiztonsági Minisztérium szerint az államban évente átlagosan 800-1000 erdőtűz keletkezik és az Egyesült Államokban ez az egyik legveszélyeztetettebb terület. Utahban három fajtája is előfordul: talajtüzek, felszíni tüzek és korona- vagy lombkoronatüzek. Ezek károsítják az állatfajok természetes élőhelyeit, és az őshonos növényzetet „tűzállóbbra” változtatják. Ezen felül

tönkreteszik az ember alkotta építményeket, a kommunikációs és elektromos infrastruktúrát, valamint fokozzák az sárcsuszamlásokat, az eróziót és a vízfolyás alatti üledékképződést, ami hatással lehet a halak élőhelyeire és a víz kémiájára.


A szomszédos Coloradóban, ahol szintén futótűz időszak van, Boulder városa is hasonló döntést hozott. Dan Kingdom, a boulderi WK Real Estate tulajdonosa elmondta a CNN-nek, hogy a város július negyedikei ünnepségeinek tervezéséért felelős bizottság idén a drónokat választotta, miután mérlegelte a tűzijátékok környezeti hatásait.

Emellett a kaliforniai Lake Tahoe, La Jolla és Ocean Beach is drónokra cserélte a hagyományos tűzijátékot. Nem csoda, hiszen a pirotechnikával szemben, ami füstöt okoz, törmeléket hagy maga után és hangjával megijeszti az állatokat, a drónok újra felhasználhatók és sokkal csendesebbek. Ezek a szerkezetek imitálhatják a tűzijátékok fényeit, animációkat játszhatnak és történeteket is mesélhetnek mozgógrafikán keresztül.

Habár a kezdeményezés még nem öltött nagy méreteket, a drónok vagy egyéb helyettesítő innovációk válhatnak a követendő példává nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész világon. Tűzijátékot mindenhol használnak annak ellenére, hogy egyre többen ellenzik állat-és környezetvédelmi okokból. Nem is beszélve a milliókról, amiket egy-egy állam rákölt egy ilyen előadásra.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon