Blog

Tűzszünet a kínai-amerikai vámháborúban

Donald Trump amerikai elnök átmenetileg elállt a Kínát sújtó újabb gazdasági szankciók bevezetésétől, miután megbeszéléseket folytatott Argentínában Xi Jinping kínai elnökkel – írja az NBC News hírportál.

Donald Trump amerikai elnök átmenetileg elállt a Kínát sújtó újabb gazdasági szankciók bevezetésétől, miután megbeszéléseket folytatott Argentínában Xi Jinping kínai elnökkel – írja az NBC News hírportál.

Az Egyesült Államok abban érdekelt, hogy az amerikai-kínai kétoldalú kapcsolatokban megmaradjon az a párbeszéd, amit a két gazdasági nagyhatalom vezetői megkezdtek. Éppen ezért a washingtoni vezetés időt kíván hagyni a kínai fél számára, még mielőtt az USA újabb korlátozó intézkedéseket hozna kereskedelempolitikájában.

Donald Trump amerikai elnök gyümölcsözőnek nevezte a Buenos Airesben tartott megbeszéléseket, hiszen előmozdították a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. „Számomra igazi megtiszteltetés, hogy együttműködhetek Xi Jinping kínai vezetővel” – zárta közleményét az amerikai elnök.

A most meghozott megállapodás értelmében az USA 90 napig nem fog vámemelést végrehajtani az amerikai-kínai bilaterális kereskedelemben. Cserébe Kína arra fog törekedni, hogy több mezőgazdasági, energetikai és ipari terméket vásároljon az Egyesült Államoktól. Ha viszont ez idő alatt nem sikerül egy szélesebb körű megállapodásra jutni, akkor a mostani 10 százalékról 25 százalékra fog emelkedni az egyes kínai termékekre kivetett vám mértéke.

A kereskedelmi háború közepette hozott „tűzszüneti” megállapodásnak ugyanakkor fontos politikai vonatkozásai is vannak. A nemrég félidős választásokon áteső amerikai vezetésnek jól jött a megállapodás, ugyanis a kínai termékekre kivetett vám további emelése negatívan érintheti a republikánus szavazók többségét is, hiszen az érezhető áremelkedéshez vezetne.

Az Egyesült Államok vezetése az előttük álló tárgyalássorozaton várhatóan nemcsak gazdasági kérdéseket helyez majd előtérbe. A kereskedelmi deficiten túl szó eshet még a technológiai és ipari tulajdon- és védőjogokról, valamint a kiberbűnözésről is. A két ország kapcsolatában ezzel újabb fejezet veheti kezdetét.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás