Blog

Új módszerekkel kísérletezik az új-zélandi rendőrség

A christchurch-i merényletben ötven ember halt meg, mert a rendőrség nem ért elég gyorsan a helyszínre. Ezt a hibát többször nem akarják elkövetni, írja a New Zealand Herald.

A christchurch-i merényletben ötven ember halt meg, mert a rendőrség nem ért elég gyorsan a helyszínre. Ezt a hibát többször nem akarják elkövetni, írja a New Zealand Herald.

Gyorsan reagáló, állig felfegyverzett rohamrendőrökkel teli autók fognak rendszeresen járőrözni a közeljövőben Új-Zélandon, egyelőre viszont még csak kísérleti szinten működnek három régióban.

A különleges járőrökre a fegyverrel elkövetett bűntények egyre növekvő száma miatt van szükség. Eddig 17 rohamosztag működött az országban, azonban ezek 300 tagjának mindegyike más rendőri pozícióba is be van osztva, ezért minden esetnél be kell menniük az őrsre felfegyverkezni, mielőtt a helyszínre siethetnek.

Ez is közrejátszott a christchurch-i terrortámadáskor márciusban, és Mike Bush országos főfelügyelő tanulni akar a tragédiából. A megoldást (brit mintára) az állandó rohamjárőrökben látja.

Stuart Nash rendőrségi miniszter viszont attól fél, hogy a lakosság nem fogja jó néven venni a növekvő rendőri jelenlétet. Ugyanakkor egy korábbi interjúban elmondta, hogy havonta 200 lőfegyverrel kapcsolatos esethez riasztják a rendőröket, és közel ezer fegyvert lopnak el évente az országban.

Ennek ellenére ő maga nem támogatja a programot. Szinte minden rendőrautóban van már egy páncéldoboz, benne egy kézifegyverrel, a csomagtartóban pedig egy gépkarabély, és persze ott vannak a rohamosztagok is, nyilatkozta Nash. „Személy szerint bennem kényelmetlen érzéseket kelt az általános fegyverkezés gondolata, de ez a döntés főfelügyelő hatáskörébe tartozik”.

Szemlézte: Orbán Tamás