Blog

Újabb izraeli támadás a Hezbollah ellen, most a bejrúti főhadiszállását érte pusztító légicsapás

Az izraeli hadsereg pénteken támadást mért, a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah központi parancsnokságára, Bejrútban. A légicsapás célja a milícia vezetője, Haszan Naszrallah sejk likvidálása volt, az akció sikerességét pedig azóta mindkét fél elismerte. A robbanások hatalmas károkat…

Az izraeli hadsereg pénteken támadást mért, a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah központi parancsnokságára, Bejrútban. A légicsapás célja a milícia vezetője, Haszan Naszrallah sejk likvidálása volt, az akció sikerességét pedig azóta mindkét fél elismerte. A robbanások hatalmas károkat okoztak, a helyzet Izrael és a terrorszervezet között fokozódik.

A legutóbbi izraeli akció a Hezbollah erősödő jelenlétére adott válaszként értelmezhető, amely az elmúlt hetekben fokozódó feszültséget és incidenseket hozott magával a két fél között.

Az izraeli hadsereg (IDF) a héten többször is mért csapásokat a libanoni szervezetre, amelyek csaknem 700 ember élét követelték, több felsővezetőt is beleértve. A pénteki eset viszont az IDF eddigi legerőteljesebb támadása volt.

A terrorszervezet televíziója, az al-Manar szerint 4 lakóépület teljesen megsemmisült. A helyszínről a Al Jazeera osztott meg felvételeket.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pár órával a pénteki támadás előtt szólalt fel az ENSZ Közgyűlésen és azt hangsúlyozta, hogy “amíg a Hezbollah a háború útját választja, addig Izraelnek nincs más választása, és minden joga megvan ahhoz, hogy megszüntesse ezt a fenyegetést.” A beszéd közben több delegáció is elhagyta az üléstermet.

Az izraeli vezetés szerint az akciók célja az önvédelem és a terrorista szervezetek visszaszorítása, ugyanakkor nyitva hagyták a kaput a Libanonnal folytatott tűzszüneti tárgyalások előtt is, ami többek között USA célja.

A napokban került nyilvánosságra Amerika és szövetségeseinek 21 napos tűzszüneti terve, ugyanakkor a pénteki eset után egyértelművé vált, hogy Izrael nem fogja azt könnyen elfogadni.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Pentagon beszámolója szerint Izrael nem jelentette a támadást előre. 

A régió instabilitása és a Hezbollah folyamatos fenyegetése nem csak Izraelt, hanem az egész Közel-Keletet érinti. 72 óra alatt több, mint 30 ezer menekült hagyta el Libanont, akik Szíriában próbálnak menedéket találni. A 2020-as évek óta a Hezbollah fokozatosan vált egyre jelentősebb regionális szereplővé, részben Irán támogatásának köszönhetően. A szervezet nem csupán katonai szinten fenyegeti Izraelt, hanem politikai befolyása is jelentős Libanonban, ami további kihívásokat jelent a békefolyamatok számára. Az ábrán látható, hogy az elmúlt egy évben összesen több, mint 10 ezer támadást intézett egymás ellen a két ország, a következő hónapokban pedig ez a szám tovább növekedhet. 

izraellibanon.png

Forrás: Al Jazeera

IDF vezetése szerint a szárazföldi invázió sem kizárt, a határhoz több ezer izraeli katonát vezényeltek, ezzel is jelezve szándékukat és erejüket a Hezbollah felé. A nemzetközi közösség folyamatosan próbál közvetíteni a felek között, de a mostani eszkaláció arra utal, hogy a diplomáciai erőfeszítések egyelőre nem vezetnek tartós megoldáshoz. A helyzet tovább fokozódhat, a következő hetek eseményei döntő hatással lehetnek a regionális stabilitásra.

Szemlézte: Balogh Péter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon