Blog

Újabb szabadkereskedelmi egyezmény a láthatáron

Egyre közelebb kerül Ausztrália az Európai Unióval való szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalások megkezdéséhez. Az ausztrál szövetségi kormány bízik abban, hogy a tanácskozások már az idei év második felében megkezdődhetnek, azt követően, hogy véglegesítik a…

Egyre közelebb kerül Ausztrália az Európai Unióval való szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalások megkezdéséhez. Az ausztrál szövetségi kormány bízik abban, hogy a tanácskozások már az idei év második felében megkezdődhetnek, azt követően, hogy véglegesítik a kulcsfontosságú lépéseket az egyeztetések elkezdéséhez. A felek között már most is szoros a kapcsolat, ezt bizonyítja az is, hogy az Ausztráliába irányuló külföldi befektetések többsége az Európai Unióból érkezik.

A szabadkereskedelmi megállapodás a leglazább integrációs forma, melynek lényege, hogy a részes országok között – bizonyos – áruknál és szolgáltatásoknál eltörlik a vámokat, illetve az egyéb kereskedelmi akadályokat. Az egyezményen kívül eső országokkal szemben pedig a nemzeti kereskedelempolitika szerint járnak el.

A szabadkereskedelmi övezet a nemzetközi integráció első lépése, ennek előzménye lehet a preferenciális vámövezet, ahol a részesek egymásnak vám-, illetve egyéb kereskedelmi kedvezményeket nyújtanak.  A szabadkereskedelemnél szorosabb integrációt jelent a vámunió, ez azt jelenti, hogy a részes államoknak egymás között nincsen vámfizetési kötelezettségük, a vámhatáron kívülről érkező termékekre pedig közös vámtarifát állapítanak meg, azaz harmonizálják a kereskedelempolitikákat. Az integráció következő lépcsője a gazdasági és monetáris unió, ez elsősorban gazdasági integrációt, közös piacot, közös monetáris politikát és valutát jelent, tehát a részes államok gazdaságai összefonódnak. Az integráció legmélyebb formája a politikai unió, mely gyakorlatilag egyetlen közös államot jelent, mivel a tagállamok politikai intézményei is egybeforrnak.

Az ausztrál kereskedelmi miniszter, Steven Ciobo nemrégiben fejezett be egy átfogó tanulmányt, amely kijelöli a jövőbeni egyeztetések kereteit. A tárcavezető úgy nyilatkozott a kérdésről: „Az EU a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk, a kereskedelem értéke mintegy 95,6 milliárd dollárra tehető, ezzel a szabadkereskedelmi megállapodásnak nemcsak fontos szerepe lesz a jövőbeni ausztrál gazdaságban, de hozzájárul új állások létrejöttéhez is Ausztráliában”. A kereskedelmi miniszter felhatalmazást fog kérni a kormánytól, hogy megkezdődhessenek a hivatalos tárgyalások a szabadkereskedelmi megállapodásról, de konkrét időkeretet nem szeretne kijelölni a megegyezés megkötéséről. Ennek az a fő oka, hogy szerinte az európai rendszernek több időre van szüksége a tárgyalásokhoz, tekintve, hogy milyen sok ország lesz bevonva.

Az ausztrál ellenzék is üdvözölte tanulmány elkészülésének hírét, ugyanakkor a munkáspárt kereskedelmi ügyekben felelős szóvivője azt hangsúlyozta, hogy ez már régóta esedékes lett volna. Úgy vélte, hogy ez is jócskán elmaradt a tervezett határidőktől, mint ahogy szerinte ez a kormány kereskedelemben tett lépéseire jellemző. A szóvivő kiemelte, a munkáspárt támogatna bilaterális megállapodásokat olyan országokkal, mint például Indonézia, továbbá a multilaterális regionális gazdasági együttműködéseknek is pártjára kelnének. Ilyen például a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség  (RCEP) néven tervezett szabadkereskedelmi megállapodás a régió számos országa között, beleértve Indiát, Kínát, Japánt, Dél-Koreát, az ASEAN tagjait, illetve Ausztráliát és Új-Zélandot. A szóvivő szerint lehetséges, hogy ebben az évben aláírják a megállapodást, ám biztosnak kell lenniük abban, hogy Ausztrália is részese lesz.

A kormány törekszik szabadkereskedelmi megállapodások kötésére, mivel programjukban célul tűzték ki Ausztrália nemzetközi versenyképességének növelését, ebben pedig segítenének a szabadkereskedelmi megállapodások. A Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök arra figyelmeztette a lakosságot, hogy az ország nem teheti meg, hogy a gyorsan változó globális környezetben mozdulatlan maradjon. A versenyképesség növelése érdekében Turnbull kiemelte: a kormány tízéves tervében benne van, hogy 25 százalékra csökkentsék a társasági adót minden vállalat számára. Példaként hozta fel, hogy az Egyesült Királyság nemrégiben 19 százalékra mérsékelte ezt az adónemet, 2020-ig pedig 17 százalék a kitűzött a cél, Donald Trump pedig 15 százalékról beszél. A kormányfő szerint Ausztrália pedig nem lehet ezeknek az országoknak a sikeres versenytársa, ha az üzleti tevékenység költségei sokkal magasabbak náluk.

Szemlézte: Szalai Réka