Blog

Újra feszült az amerikai-orosz viszony

Washington hivatalosan is az oroszokat vádolja az Egyesült Államokat ért kibertámadásokért és a Demokrata Párt belső levelezéseinek kiszivárogtatásáért. A Belbiztonsági Minisztérium közleménye szerint a támadások megegyeznek az orosz érdekekkel, és Moszkva az amerikai…

Washington hivatalosan is az oroszokat vádolja az Egyesült Államokat ért kibertámadásokért és a Demokrata Párt belső levelezéseinek kiszivárogtatásáért. A Belbiztonsági Minisztérium közleménye szerint a támadások megegyeznek az orosz érdekekkel, és Moszkva az amerikai elnökválasztást akarja befolyásolni.

Hivatalosan is megvádolták Oroszországot azzal, hogy politikai szervezetek elleni kibertámadásokkal akar az amerikai elnökválasztásba beavatkozni. A Demokrata Párt nemrég feltört levelezései a Belbiztonsági Minisztérium nyilatkozata szerint „egyeznek Oroszország-irányú törekvések módszereivel és motivációival” – számol be a BBC.

Ebben az évben korábban is már feltörték a Demokrata Párt belső levelezéseit. Júliusban egy Guccifer 2.0 álnevű hacker vállalta a felelősséget azon e-mailek megosztásáért, amelyek a Demokrata Nemzeti Bizottságnak az előválasztások során Bernie Sanders-szel szemben Hillary Clinton felé való részlehajlását bizonyították. Akkor Debbie Wasserman Schultz, a bizottság elnöke lemondott a pozíciójáról.

Mostanában több amerikai állam is jelezte, hogy elektronikus támadások érték a választási rendszereiket.

A korábbi vádakat Moszkva alaptalannak nevezte és Washington „mérgezően orosz-ellenes” retorikájának részének minősítette. Az Egyesült Államok hivatalosan eddig viszont sosem kötötte össze a kibertámadásokat Moszkvával. A Belbiztonsági Minisztérium a Választások Biztonságáért Felelős Országos Hírszerzés igazgatója közös nyilatkozatukban azt állították, szinte biztos, hogy a Kreml érintett a sikeres kiszivárogtatások ügyében. A választási eredmények befolyásolása azonban a közlemény szerint „különösen nehéz”, a decentralizált rendszer és a sokszoros fékek és ellensúlyok miatt.

Adam Schiff, a Képviselőház Hírszerzési Bizottságának szenior tagja üdvözölte, hogy névlegesen Oroszországot nevezték meg felelősként. „Mindannyiunkat aggodalommal kéne eltöltsön, amikor egy idegen hatalom, mint Oroszország a demokratikus intézményeinket próbálja aláásni.” A képviselő szerint megfelelő választ igényel a kérdés és ebben az „európai szövetségesekkel” való együttműködést szorgalmazta.

Szemlézte: Szászi Áron