Blog

Újra fokozódik a Brexit-vita

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Királyság ellen a Brexit-szerződés megszegése miatt.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Királyság ellen a Brexit-szerződés megszegése miatt.

A Bizottság bírósági eljárást indított az Egyesült Királyság ellen az EU és Egyesült Királyság közötti, a kilépésről rendelkező megállapodás megszegésére irányuló, a napokban megszavazott belső piaci brit törvénytervezet miatt.

Bár az év elején Boris Johnson aláírta a szerződést, most mégis olyan jogszabályt szándékozik hatályba léptetni, mely felülírná az Európai Unióval kötött egyezmény egy részét, megsértve ezáltal a nemzetközi jogi kereteket. Johnsonék szeptember végéig kaptak haladékot a belső piaci törvényjavaslat nemzetközi jogba ütköző részeinek kivételéhez.

Ursula von der Leyen csütörtöki brüsszeli nyilatkozatában kijelentette, hogy „tegnap lejárt a határidő, a problémás rendelkezéseket mégsem távolították el, ezért ma reggel a Bizottság úgy határozott, hogy hivatalos értesítést küld az Egyesült Királyság kormányának. Ez a kötelezettségszegési eljárás első lépése.” Amennyiben mégis hatályba léptetnék a jelenlegi formájában a jogszabályt, azáltal felrúgnák az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvet. A brit kormány egy hónapon belül köteles benyújtani az észrevételeit. Von der Leyen hozzátette: „Mi kiállunk a kötelezettségvállalásaink mellett”.

A kötelezettségszegési eljárás lehetővé teszi az Európai Bíróság számára annak az eldöntését, hogy az Egyesült Királyság megszegte-e vállalásait. A Bíróság minden döntése kötelező erővel bír Nagy-Britanniára nézve, hiszen az Egyesült Királyságra az átmeneti időszak alatt a Bíróság határozatai vonatkoznak.

Az Egyesült Királyság kormányának szóvivője azt nyilatkozta, hogy „a megfelelő időben válaszolni fognak az értesítésre”.

Szemlézte: Spiesz Bianka