Blog

Újra fókuszba kerülhet Moldova Uniós tagsága

Moldova 2022 márciusában nyújtotta be az Uniós tagság iránti kérelmét, majd júniusban meg is kapta a tagjelölti státuszt. 2023 decemberében pedig a csatlakozási tárgyalások is megkezdődhettek az országgal.

Moldova 2022 márciusában nyújtotta be az Uniós tagság iránti kérelmét, majd júniusban meg is kapta a tagjelölti státuszt. 2023 decemberében pedig a csatlakozási tárgyalások is megkezdődhettek az országgal.

Az Európai Tanács elismerte a Moldova által tanúsított egyértelmű elkötelezettséget. Kulcsfontosságú ugyanakkor a testület véleménye szerint, hogy a csatlakozás útján való további előrelépés érdekében Moldova stabil és kézzelfogható eredményeket érjen el a reformok terén, különösen a jogállamiság, az igazságszolgáltatás és az alapvető jogok területén. A legfontosabb egy igazságügyi reform lenne, és az igazságüggyel érintett intézmények megerősítése a korrupció elleni küzdelmek szempontjából.

Januárban Dorin Recean moldovai kormányfő Budapestre látogatott, ahol többek között Novák Katalinnal, Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel is találkozott. Magyarország feltételek nélkül, határozottan támogatja Moldova Európai Uniós tagságát. Azt azonban az ország vezetői is elismerték, hogy a diplomáciai találkozók és kapcsolatok sűrűsége nem olyan a két fél között, mint amilyennek lennie kellene. Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy Moldova csatlakozása az unió javára válna.

Mi úgy gondoljuk, hogy Moldova integrációs folyamatának felgyorsítása hozzásegítene minket ahhoz, hogy az Európai Unió ismételten javítani tudja a versenyképességét"

- hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. A találkozón a felek hangsúlyozták, hogy a két országnak nincs semmiféle rendezetlen ügye egymással, ami akadályozhatná az együttműködést. Mindenki tisztában van azzal, hogy Moldova geopolitikai helyzete most még inkább sürgeti a csatlakozást, s nem mellesleg az uniónak is jól jönne az új „energia”.

Összességében tehát Magyarország elismerte azt, hogy nagyon hosszú évek teltek el azóta amióta Moldova aláírta a társulási megállapodást az EU-val, és tisztában van a folyamat nehézségével hiszen Budapest már túl van a csatlakozáson, és valóban egy rettentően bonyolult folyamatról van szó. Tökéletes találkozó volt ez a két ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok elősegítésére, az ukrajnai háborúval kapcsolatos meglátások egyeztetésére, és persze az elhivatott támogatásra a csatlakozással kapcsolatban.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon