Blog

Újra kirobban a kultúrharc Tolkien öröksége fölött: augusztusban érkezik „A Hatalom Gyűrűi” második évada

ét, kevés hírrel és információval tűzdelt évet követően ismét fellángolhatnak a viták J.R.R. Tolkien közismert és népszerű fantasztikus univerzuma, a Gyűrűk Ura világa körül. A közönségben és a kulturális térben heves vihart kavaró „A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi” 2022 őszén debütált az Amazon Prime…

ét, kevés hírrel és információval tűzdelt évet követően ismét fellángolhatnak a viták J.R.R. Tolkien közismert és népszerű fantasztikus univerzuma, a Gyűrűk Ura világa körül. A közönségben és a kulturális térben heves vihart kavaró „A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi” 2022 őszén debütált az Amazon Prime streaming szolgáltatón, ám annak befejezését követően csend övezte a szériát egész mostanáig, hogy a sorozat új trailerrel kívánja felkelteni a közönség érdeklődését.

„A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi” egy, az Amazon Prime által jegyzett sorozat, amely 2022 szeptemberében érkezett meg első évadával a streaming szolgáltató felületére. Már megjelenése előtt közvetlenül heves vitákat kavart a rajongók körében, a többi között a stáb és showrunnerek által mutatott „woke” és „progresszív” jegyek miatt. Ilyen például

az elsősorban észak-európai mitológiai kört feldolgozó Gyűrűk Ura világába nyíltan, faji-reprezentációs alapon történő casting, illetve a feminim erejéről ismert közönségkedvenc karakter, a tünde úrnő Galadriel karakterének elférfiasítása.

A sorozat heves kritikai ellenszenvet váltott ki a Tolkien rajongótábor körében, ami csak újabb állomásává vált a modern szórakoztatóipar fölött vívott kultúrharcnak. A vehemens rajongói ellenszenv a „progresszív” médiát is lépésre bírta, amely a Tolkien hagyatékát védő fanokat eredendően gonosznak, vagy nyíltan fasisztának bélyegezte.

Az első évad végül gyenge eredményekkel zárt. Az elsőtől az utolsó epizódig az Egyesült Államok területén a nézők 37, míg a nemzetközi piacon mindössze 45 százaléka fejezte be a sorozatot, miközben a készítők egy 50 százalékos teljesítési rátát tartottak volna minimum elképzelhetőnek.

441434582_1533079390923884_341619314907021796_n.png

A hatalom gyűrűinek készítői az első évad befejezését követően nem sokkal teljes hírzárlatba burkolóztak. Bár már az első évad ideje alatt érkeztek hírek, hogy a második évad forgatása meg fog kezdődni, magáról a gyártásról és a sorozat jövőjéről csak elvétett információk láttak napvilágot.

Ezek közül az egyik 2023 áprilisában, amikor a Swinley-erdőben forgató csapatról a környék lakosai több panaszt is tettek, mivel szerintük

a stáb maradandó károkat okozott a környezetben. Mondani sem kell, hogy ez milyen fényt vet a sorozatra, amely a természetszeretéről ismert Tolkien munkásságát kívánja adaptálni.

A hírzárlatot május 15-én oldották fel, amikor a második évad első trailere, mindössze három hónappal a vetítés megkezdése előtt megérkezett.

A sorozat ismételt felbukkanása újra teret adhat a Tolkien öröksége körüli kultúrharcnak, s amennyiben hinni lehet a nem hivatalos Youtube adatoknak, csak a teaser trailer alatti like-dislike arány döntő többségében a népes Tolkien rajongótábor teljes ellenszenvét tükrözi.

tolkien.png

2024. május 20-i állapot

Az Amazon Prime ugyanakkor egy erős kihívóba futhat. A Warner Brothers és a New Line Cinema gondozásában december 13-án érkezhet egy animációs film, a War of the Rohirrim, mely egyfajta felfrissülést adhat a kultúrvandalizmustól tűzdelt Prime sorozat alól. Ugyanakkor szintén a Warner és NLC gondozásában egy új mozifilm is készül, mely az eredeti nagysikerű Gyűrűk Ura mozitrilógiát rendező Peter Jackson gondozásában érkezhet majd a mozikba, várhatóan 2026-ban.

Szemlézte: Csapó Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon