Blog

Újra szóba került Skócia függetlensége

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a Skót Nemzeti Párt gyűlésén elmondta, azon dolgoznak, hogy Skócia továbbra is az egységes európai piac része maradhasson. A miniszterelnök azt ígérte, hogy egy „kemény” Brexit esetén újra szavazni fognak az ország függetlenségéről. Korábban Sturgeon szóvivője…

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a Skót Nemzeti Párt gyűlésén elmondta, azon dolgoznak, hogy Skócia továbbra is az egységes európai piac része maradhasson. A miniszterelnök azt ígérte, hogy egy „kemény” Brexit esetén újra szavazni fognak az ország függetlenségéről. Korábban Sturgeon szóvivője beszámolt arról, hogy a skót kormány a 2014-es referendum megismétlését tervezi. Sturgeon kijelentette, Skócia továbbra is nyitott ország akar lenni.

Sturgeon skót miniszterelnök azt ígérte, hogy új referendumot fognak tartani egy kemény Brexit esetén. A Skót Nemzeti Párt gyűlésén szombati gyűlésén elmondta, azon fognak dolgozni, hogy Skócia továbbra is az egységes piac része maradhasson, még hogyha az Egyesült Királyság el is hagyja az EU-t – számol be a The Guardian.

A miniszterelnök szerint egy kemény Brexit rossz hatással lenne a gazdaságra, munkahelyek megszűnéséhez és alacsonyabb életszínvonalhoz vezetne. A miniszterelnök kijelentette, ha a tory kormány úgy dönt, hogy ezt a fájdalmas utat választja Skóciát magával rántva, az országnak lehetőséget kell biztosítani, hogy egy jobb jövőt válasszon. Korábban Sturgeon szóvivője felfedte a kormány terveit, miszerint két éven belül megismételnék a 2014-es referendumot. Erre a Downing Street úgy reagált, hogy Skóciának tiszteletben kell tartania a legutóbbi választások eredményét.

A következő referendum lehetőségéről Sturgeon azt mondta: „Ha eljön az a pillanat, nem azért fog történni, mert nem tartjuk tiszteletben a 2014-es eredményeket. Azért fog eljönni, mert a 2014-ben Skóciának tett ígéreteket megszegték”. Hozzátette, sokan a függetlenségre nemmel szavazók közül a Brexit után meggondolhatták magukat.

Sturgeon kiemelte Skócia nyitott, befogadó, sokszínű országként való hírneve csorbulhat egy kemény Brexit által. A toryk külföldi munkásokat kiutasítását hirdető retorikáját szégyenletesnek nevezte. „Jobban, mint valaha, el kell mondani az európai barátainknak, hogy Skócia nyitott az üzletre” – hangsúlyozta, majd azzal folytatta: nem engedhetik meg maguknak, hogy Boris Johnson és Liam Fox tegye ezt helyettük.

Szemlézte: Szászi Áron