Blog

Ukrajna spermabankokba menekíti a nemzet jövőjét

A modern háborúban minden eddiginél gyorsabban szakadhatnak szét családok, veszhetnek oda családfők, de kissé groteszk módon minden eddiginél könnyebb megőrizni a család genetikai túlélését. A The Economist ad hírt az ukrán spermabankoknak a háborús erőfeszítésekben játszott szerepéről.

A modern háborúban minden eddiginél gyorsabban szakadhatnak szét családok, veszhetnek oda családfők, de kissé groteszk módon minden eddiginél könnyebb megőrizni a család genetikai túlélését. A The Economist ad hírt az ukrán spermabankoknak a háborús erőfeszítésekben játszott szerepéről.

Ukrajna termékenységi klinikái a háború előtt népszerű céljai voltak a külföldieknek. Az ország laza szabályozásának köszönhetően itt volt a legegyszerűbb spermabankok segítségével megtermékenyülni, vagy éppen béranyákat fogadni a kívánt gyermek kihordásához. Ez az iparág a háború kitörésével gyakorlatilag ellehetetlenült. A klinikák április környékén újranyitottak, de már egy egészen más misszióval: a fronton harcolókat szolgálják ki. A háború hatalmas veszteségei közepette érzelmileg és nemzetpolitikailag is lényeges, hogy a frontra indulók hátrahagyhassák spermájukat, vagy női harcolók esetében petesejtjeiket az élettársuknak. Ilyen módon

lehetővé válik, hogy az ukrán családok gyermeket vállalhassanak akkor is, amikor a harcokban elveszítették a pár valamelyik tagját.

Természetesen az oroszok sem maradnak le. Szilveszter előtt jelentette be az Orosz Jogászok Szövetségének elnöke, hogy az orosz állam megfontolja a katonák spermaraktározásának finanszírozását, hogy ezáltal csökkentsék a sorozás okozta sokkot és bizonytalanságot, ha ez egyáltalán lehetséges.

Ilyen unortodox módszerekre a jelenlegi helyzetben egyre nagyobb szükség van mindkét oldalon. Ukrajna a háború eleje óta, Oroszország pedig 2022 szeptembere óta soroz be egyre nagyobb mennyiségben civileket a hadseregbe. A Bahmut környékén zajló ütközetsorozat éppen az élőerőt őrli fel a legnagyobb mértékben. Meg nem erősített, de több szakértő által reálisnak tartott adatok szerint 

csak a Wagner-csoport 28 000 főt veszített a cég soraiba kényszerített 37 000 köztörvényes elítéltből. Ezeknek nagyjából a fele Szoledarban esett áldozatul,

mintegy 4000 halott és 10 000 sebesült került ki a Wagner soraiból a rendelkezésre álló adatok szerint. Az ukrán hadsereg szintén nagy veszteségeket szenvedett és szenved is, arányaiban egyre nagyobbakat, ahogy egyre nagyobb és nagyobb orosz erősítések érik el a frontvonalat.

Tavaszra minden fél eszkalációt és még nagyobb volumenű hadműveleteket vár, nagy orosz és/vagy ukrán offenzívákkal együtt. A tárgyalások reménytelennek tűnnek, és mindkét hadsereg morálja messze van az összeomlástól. Az oroszok az eszközveszteségeik miatt a számbeli fölényüket vetik harcba az ukránok ellen. Élőerejük nemrég átlépte az ukrán hadsereg létszámát, ami első pillantásra meglepő lehet. Elsősorban azt jelzi, hogy Oroszország még messze nem merítette ki az ukránokhoz hasonló mértékben a besorozható korosztályok tartalékait.

Ilyen mértékű halálozási és fizikai megnyomorodási ráta mellett nincs messze az idő, amikor a háború veszteségei a demográfiai adatokban is megmutatkoznak majd.

A spermabankok, ha nagyon elvontan fogalmazunk, a két ország lefagyasztott jövőjét jelentik. Ezeknek majd akkor jön el az ideje, ha a fegyverek elhallgattak, és kiderül, hogy milyen új egyensúly alakul ki Európa és a keleti sztyeppék határán a hatalmi viszonyokban. S hogy abban az új egyensúlyban mennyiben lehetséges majd egy biztonságos élet a számtalan megszületendő orosz és ukrán kisgyermek számára.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon