Blog

Unalmas thrillernek kezd tűnni a Brexit

A kezdetben politikai forradalomnak induló Brexit mára nem más, mint egy ellaposodott kényszerfolyamat, amelyben a politikai vezetés egyáltalán nem szeretne részt venni. „Pár héttel az Egyesült Királyság kilépése előtt az Európai Unióból a brit belpolitikai helyzet leginkább…

A kezdetben politikai forradalomnak induló Brexit mára nem más, mint egy ellaposodott kényszerfolyamat, amelyben a politikai vezetés egyáltalán nem szeretne részt venni. „Pár héttel az Egyesült Királyság kilépése előtt az Európai Unióból a brit belpolitikai helyzet leginkább egy unalmas thrillerre emlékeztet” – írja a Guardian.

Az államvezetés teljes inkompetenciáját mutatja az elhúzódó tárgyalások eredménytelensége. „Az Egyesült Királyság számára kedvező végkimenetel csakis példamutató politikai irányítás mellett érhető el” – írja Matthew d’Ancona, a Guardian újságírója.

Az új Brexit-párt vezetője, Nigel Farage nem tartózkodik a politikai fenyegetőzéstől. Mind a konzervatív, mind a Munkáspárt figyelmét felhívta, hogy ha nem lépnek ki az Európai Unióból a tervezett márciusi időpontban, súlyos következményekkel kell számolniuk. A fenyegető hangnem és Farage új szerepe a maradásra szavazókat egyaránt felháboríthatja, ugyanakkor vigaszt is nyújthat számukra.

„Az új Brexit-párt létrejöttét két cél vezérelte: az európai parlamenti választásokon való eredményes részvétel, amennyiben az Egyesült Királyság május 23-ig nem hagyná el az Uniót, és emellett az esetleges Unióban ragadás esetére egy új akcióterv kidolgozása, amely egy potenciális új népszavazás eredményére reagálna majd” – nyilatkozott Farage egyik szövetségese, Steven Woolfe.

Theresa May, aki a halogatás nagy mestere, február 27-én várhatóan egy új ajánlattal rukkol elő a parlament alsóházában. Az új ajánlat valószínűleg egy teljesen új javaslat lesz, amelyet a képviselők tetszésüknek megfelelően egészíthetnek majd ki. Néhány munkáspárti és konzervatív képviselő azt szorgalmazza, hogy az elfogadott javaslatról a britek egy újabb népszavazás keretein belül szavazhassanak majd.

Az újabb népszavazás nem olyan idegen, mint amennyire azt annak tartják, hiszen a 2016-os referendum nem más volt, mint egy érzelmileg túlfűtött ordibáló-verseny, amelyen rengeteg hazugság hagyta el a felek száját. Egy új népszavazás tehát tiszta vizet öntene a pohárba, hiszen az már tisztázott tényeken alapulna.

Szemlézte: Artner Gábor Péter