Blog

Választott Észak-Írország

Május 5-én, csütörtökön az általános választások utáni legnagyobb voksolási procedúrára kerül sor Egyesült Királyság-szerte: Angliában, Skóciában és Észak-Írországban régiós gyűlést, Angliában önkormányzati választásokat tartanak.

Május 5-én, csütörtökön az általános választások utáni legnagyobb voksolási procedúrára kerül sor Egyesült Királyság-szerte: Angliában, Skóciában és Észak-Írországban régiós gyűlést, Angliában önkormányzati választásokat tartanak.

Észak-Írország 18 választókerülettel rendelkezik, melyek polgárai 6 testületi tagot jogosultak kiválasztani, tehát a szervezet összesen 108 tagot számlál. A voksolás egy arányos képviseleti rendszer alapján zajlik, a szavazók preferenciáik alapján rangsorolják a jelölteteket, akiket 1-től induló számokkal jeleznek. A kiválasztott tagoknak pedig bizonyos szavazati mennyiséget, kvótát kell elérniük ahhoz, hogy meg legyenek választva. A képviselők négy évente cserélődnek, kettős mandátummal nem rendelkezhetnek.

De mi is ennek a Törvényhozói Gyűlésnek (Legislative Assembly) a feladata? Először is a törvényalkotás, melyhez teljes joga megvan azokon a területeken, amelyek érintik Észak-Írország polgárainak mindennapjait. Képviseli az észak-ír választópolgárokat; de kapcsolatban van az állampolgárokkal személyesen is, valamint tanácsadói és problémamegoldói szerepben is tevékenykedik.

Az észak-írországi szavazás jósolható végkimeneteléről a LucidTalk közölt nemrégiben egy közvélemény-kutatást: 18 év feletti polgárokat kérdeztek meg, nemek szerint kiegyensúlyozva, korcsoport és lakókörzet szerint lebontva, hogy demográfiailag reprezentatív végeredményre jussanak. A pártok támogatottsága az elmúlt négy hónap közvélemény-kutatásai alapján a következőképp modellezhető: DUP (jobboldali unionista párt): 32.8 (-1.1), Sinn Fein (baloldali ír nacionalista párt): 26.9 (+0.2), SDLP (szocdem ír nacionalista párt): 14.7 (0), UUP (jobboldali unionista párt): 17.9 (+0.7), Alliance (ír-angol vegyespárt): 8.9 (+0.3), TUV (jobboldali unionista párt): 1.9 (+0.1), UKIP (EU-szkeptikus párt): 0.8 (0), Green (Zöldek): 1.0 (+0.1), NI Conservatives (konzervatív párt): 0.3 (-0.1).

A zárójelben jelzett értékek a február hónap óta történt változásokat mutatják. Tehát az Alliance Pártnak 8.9 pontszámot jósolnak, amely 8 képviselői helyet jelentene számára, és 90 százalékos esélye van hogy bezsebel egy 9. helyet is. A másik népszerű párt a TUV 1.9 százalékkal és így 2 hellyel, a pártvezetőnek, Jim Allisternek a mandátuma megtartását jósolják. A DUP esélyei csökkentek, az UUP-i nőttek, a többi változás minimális.

Mészár Kata