Blog

Vannak kockázatai a Brexitnek

Bár a kampány dübörög és ahogy a politikusoktól elvárható, mindkét oldal képviselői az utolsó pillanatig fognak küzdeni, a Brexit kérdése sokak szerint eldőlt és a maradáspártiak fognak nyerni − a fogadóirodák is esélyesebbnek látják a maradást. Egyes független szakértők szerint David Cameron…

Bár a kampány dübörög és ahogy a politikusoktól elvárható, mindkét oldal képviselői az utolsó pillanatig fognak küzdeni, a Brexit kérdése sokak szerint eldőlt és a maradáspártiak fognak nyerni − a fogadóirodák is esélyesebbnek látják a maradást. Egyes független szakértők szerint David Cameron miniszterelnök főlényes győzelmével fog zárulni a referendum, és az Egyesült Királyság marad az EU-ban.

Obama látogatása és erős állásfoglalása a Brexit ellen, Boris Johnson londoni polgármester kemény hangvételű válasza és miniszterelnöki ambíciói tovább erősítették Cameron táborának üzenetét: a Brexit nagyon kockázatos és kevés haszonnal kecsegtet az ország polgárainak.

Cameron hétfőn fog nyilvánosan vitázni Johnsonnal. A jelenlegi miniszterelnök harmadik választási győzelmére készül három éven belül, és kampánya most is nagyon erős. A közösségi médián keresztül igyekszik megszólítani a még határozatlan szavazókat, ami a legutóbbi referendumnál is remekül működött.

Egy nemrég a maradáspártiak által készített videóban Martin Lewis, a Money Saving Expert nevű, igen népszerű fogyasztói oldal alapítója közli, hogy valószínűleg szegényebb lesz az ország, ha kilép. Ezt megerősíti Mark Carney, a Bank of England vezére, aki egy közvélemény-kutatás szerint egyike a két embernek – a másik a királynő –, akik álláspontjára leginkább kíváncsiak a britek: Carney szerint a Brexit jelentené a legnagyobb belső rizikót a pénzügyi stabilitásra.

Szemlézte: Daniel Corsano