Blog

Vasúti torlaszok miatt mondta le Trudeau a karibi útját

A kanadai miniszterelnök lemondta a karibi vezetőkkel tervezett találkozóját, mert egy gázvezeték ellen tüntető civilek egyre több vasútvonalat vonnak blokád alá – tudósít a Global News.

A kanadai miniszterelnök lemondta a karibi vezetőkkel tervezett találkozóját, mert egy gázvezeték ellen tüntető civilek egyre több vasútvonalat vonnak blokád alá – tudósít a Global News.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Barbadosra utazott volna, ahol a Karib-térség országaiból álló Caricom fórum képviselőivel kellett volna tárgyalnia. A Caricom 15 tagállamának és 5 társult államának vezetőit arról akarja meggyőzni, hogy a júniusi ENSZ csúcson szavazatukkal támogassák Kanadát Írországgal és Norvégiával szemben az ENSZ Biztonsági Tanács egyik nem állandó posztjáért.Kanada legutoljára 2000-ben nyerte el a két évre szóló BT-tagsági mandátumot, így Trudeau most mindent megtesz, hogy húsz év után újra sikerüljön bekerülni a világ legrangosabb nemzetközi tanácsába. Múlt héten hasonló fórumokon tárgyalt az európai és afrikai vezetőkkel Berlinben és Addis Ababában, és pontosan emiatt érte súlyos ellenzéki kritika is.

A konzervatív Andrew Scheer azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök a világ másik felén „rohangál fel-alá”, míg Kanadában figyelmen kívül hagyja a tüntetések okozta súlyos károkat. A tüntetők a Coastal GasLink nevű tervezett gázvezeték megépítését ellenzik, és akaratukat több államban is a vasútvonalak eltorlaszolásával fejezik ki. A napok óta tartó helyzet pedig komoly veszteségeket okozott, hisz személy- és tehervonatok járatait kellett egyaránt törölni.

Trudeau végül utolsó pillanatban, vasárnap éjjel jelentette be, hogy a mihamarabbi megoldás érdekében nem vesz részt a Caricom ülésén, helyette Champagne külügyminiszter fogja képviselni Kanada érdekeit. Ottawa pozitív eredményeket vár a találkozótól, hisz a karibi államok és Kanada hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak egymással.

Szemlézte: Orbán Tamás