2023.06.02

English

A gyarmatosítás és a Brit Birodalom újragondolása - Könyvbemutató a gyarmatosítás erkölcsiségéről

Helyszín: Scruton VP - Budapest, 1053 Budapest, Veres Pálné u. 12.

Könyvbemutató: Nigel Biggar: Colonialism - A Moral Reckoning (William Collins, 2023)

Nigel Biggar, az Oxfordi Egyetem professzora nemrég jelentette meg legújabb könyvét, Colonialism: A Moral Reckoning címmel. A Sunday Times bestsellere a nyugati gyarmatosítás egyedülálló elemzése, melynek célja, hogy átfestse a Brit Birodalomról, mint a gonosz megtestesüléséről általánosan elterjedt negatív képet. A szerző azonban nem kritikátlanul áll a Brit Birodalomhoz, és elismeri helytelen tetteinek jelentőségét, beleértve a gyarmatosítók által elkövetett erőszakot és igazságtalanságot. Ugyanakkor amellett érvel, hogy ha egyszerűen összegyűjtjük az összes olyan tényt, amely egy történelmi intézményt sötét fényben tüntet fel, és ezeket teljes képként mutatjuk be, az a történelem elferdítését jelenti. Ehelyett arra kéri az olvasót, hogy a gyarmatosítást a maga komplexitásában lássa, és ez alapján ítélje meg, figyelembe véve az érem minden oldalát.

A könyv a gyarmatosítás minden fontosabb kritikáját felölelve - a rasszizmustól és a rabszolgaságtól kezdve a kulturális és gazdasági elnyomáson át a kizsákmányolásig és az erőszakig - felteszi a Monty Python klasszikusában Reg által feltett kérdést: "Mit tettek értünk a rómaiak?". Milyen pozitív hatásai voltak a gyarmatosításnak, ha voltak egyáltalán? Biggar arra a következtetésre jut, hogy bizonyos előnyökkel járt a modernizáció, a társadalmi-gazdasági átalakulás, a kormányzás stb. terén.

Beszélhetünk-e egy elnyomó rendszer pozitív hatásairól? Mit köszönhetnek az elnyomott társadalmak a Brit Birodalomnak? Hogyan ítéljük meg erkölcsileg a gyarmatosítást? A Kolonializmus: A morális számvetés című könyv sokféle reakciót váltott ki, és maga a szerző is jelen lesz a budapesti könyvbemutató rendezvényen, hogy válaszoljon a kérdésekre.

A panelbeszélgetés résztvevői:
-Nigel Biggar (Oxfordi Egyetem)
-David Martin Jones (Danube Institute)
-Marie Kawthar Daouda (Oriel College / Oxfordi Egyetem)
-Moderátor: John O'Sullivan (Danube Institute)

Időpont: 2023. június 2., 18.00 óra.
Helyszín: Scruton VP - Budapest, 1053 Budapest, Veres Pálné u. 12.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az events@danubeinstitute.hu email címre írva, vagy az R.S.V.P. gombra kattintva tud megtenni:

Ossza meg másokkal is:

További eseményeinkről készült felvételek

2018. Január 15.

2017. Június 16.

2017. Január 31.

2016. Február 10.