Geopolitika

Vezető: Bendarzsevszkij Anton Tagok: Bagoly Enikő, Nagy Dávid, Orbán Tamás, Szitás Péter

A XXI. században a geopolitikai folyamatok megértése fontosabb, mint valaha. Ez különösen igaz a térségünk számára: egy adott ország mérete, erőforrásai, az ott élő lakosság, és még inkább, az állam földrajzi pozíciója meghatározza a nemzetközi mozgásterét és külpolitikáját. A geopolitika segítségével érthetjük meg alapjaiban a nemzetközi kapcsolatokat, valamint a globális szereplők motivációit és viselkedését. Még fontosabb: előrejelezhetjük ezeket a külpolitikai folyamatokat, és ezáltal felkészülhetünk rájuk, aktív részeseivé és alakítóivá válhatunk. Legyen szó energiaellátásról, védelempolitikáról, EU-bővítésről, a nemzetközi intézmények működéséről vagy vízpolitikáról, fontos, hogy nem pusztán passzív szemlélői maradjunk a globális eseményeknek. A Danube Institute Geopolitika kutatócsoportja ezeket a geopolitikai folyamatokat elemzi és értelmezi a hazai és a nemzetközi olvasók és döntéshozók számára – a Visegrádi négyek nézőpontjából.

2021.01.29

This paper analyses the efforts made by the countries of the Visegrad Group against the impact of the Covid-19 pandemic, including the respected countries’ vaccination plan, contracts negotiated with other states and private companies, in order to allocate the necessary amount of vaccines for the population, research plans and also the availability of their own facilities capable of producing larger amount of vaccines if needed.

2020.12.31

President Trump’s policies under the slogan ‘America First’ have propelled major changes not only in US domestic affairs, but also on the global political theatre. The Trump administration effectively distanced itself from allies and foes alike, pursued aggressive trade policies across the globe, favoured immediate solutions over long-term strategies, and put the apparent interests of the United States before anything else.