2020.09.03.

Kutatás / Egyéb elemzések

Két párt között a pad alá?

A francia önkormányzati választások hatása 2022-re

Az önkormányzati választás – koronavírus járvány miatt két hónappal elhalasztott – második fordulója zöldbe borította Franciaországot az ökopártiaknak köszönhetően, a szocialisták pedig szövetségesre lelhetnek bennük, ami a 2022-ben esedékes elnökválasztás második fordulóját akár Emmanuel Macron nélkül hozhatja el. De ki lesz az ellenoldalon? Marine Le Pen, netán az új jobboldal szellemi-tőkés holdudvarát már több éve építgető unokahúga, Marion Maréchal? Létrejön-e új konzervatív jobboldal a republikánusok együttműködésével vagy végleg eltűnik a párt, miután a tavalyi európai parlamenti választásokon a valaha volt legnagyobb veszteséget szenvedte el az első uniós választás, 1979 óta?

Ugyan rekordalacsony részvétel mellett zajlott le több mint egy hónappal ezelőtt az önkormányzati választások második fordulója Franciaországban, mégis olyan folyamatokat indított el, amelyek akár alapvetően alakíthatják át a francia belpolitikát, s ezek bizony hatással lehetnek a 2022-ben esedékes elnökválasztásra is.

Az választás egyértelműen zöld áttörést hozott. Ez elsőre úgy tűnhet, inkább kedvező eredmény Emmanuel Macron számára, azonban ha megnézzük az eredmények hatásait, s a mélyben zajló folyamatokat, akkor meglepő dolgokat látunk. Jelenleg ugyanis a zöldek és a szocialisták egyre aktívabb közeledésének lehetünk tanúi. Olyannyira, hogy a szocialista párt főtitkára a nagyvárosokban elért zöld-szocialista sikereken felbuzdulva már úgy nyilatkozott, hogy pártja két év múlva kész beállni egy zöld elnökjelölt mögé. Ez pedig igencsak átformálhatja a politikai palettát, mivel így Emmanuel Macron a zöldek képében a saját térfelén kapott ellenfelet.

Ennek oka, hogy Macron számos programeleme vág egybe a zöldekével – azonban ezek döntő részét az ezekkel szemben kialakult politikai ellenállás miatt nem sikerült véghezvinni. 2022 tavaszán – amennyiben addig az ökopártiak megfelelő gombot találnak a kabáthoz – lehet, hogy azért is komoly küzdelmet kell majd Macronnak folytatnia, hogy egyáltalán bejusson az elnökválasztás második fordulójába, ne pedig a zöldek és a radikális jobboldal között dőljön el a harc....

Töltse le a teljes anyagot PDF-ben

Letöltés