2020.08.28

Publikációk

A sajtószabadság utolsó napjai Magyarországon

Magyarország legrégibb és ezidáig egyben legnagyobb online hírportálja, az Index.hu a megszűnés szélére került.

Magyarország legrégibb és ezidáig egyben legnagyobb online hírportálja, az Index.hu a megszűnés szélére került. Sokakat megdöbbentett a hír, hiszen a portál a mindennapjaink részévé vált. Ha valamilyen aktuális történésről gyorsan szeretnénk információt szerezni, akkor Magyarországon az elsők között hangzik el: „Nézzük meg az Indexen”. E szinte életünk részévé vált híroldallal kapcsolatban már csak a megszűnés lehetőségének híre is kíváncsisággal töltött el: vajon mi történhetett?
 
Ez a kérdés azért is különösen fontos, mert a hazai és a nemzetközi sajtó egy része olyan értelmezésben hozta a hírt, mely szerint a magyar kormány beavatkozása miatt került veszélybe a portál jövője. Ez egy igen súlyos vád, s ha ez igaz, akkor Magyarországon valóban jelentősen sérül a médiaszabadság. De mi is történt pontosan? Mi az, amit eddig tudni lehet? 

The Index.hu Ltd., the entity behind the Hungarian online news portal, is owned entirely by a private foundation since 2017. It is important to note, that private companies operate freely in Hungary, and their business decisions are their own matter. Around the 21st of June, information was published about plans by the owner to carry out re-organizations of the portal in order to increase its profitability. But why was this decision necessary?  

A lap színvonala az elmúlt 10 évben világosan kimutathatóan romlott. Ez egyrészt a cikkek szerkesztettségén és minőségén érződött, egyre több alkalommal fordult elő, hogy helyesírási hibák, elírások kerültek a cikkekbe, ami egy vezető portál esetében nem egészen fogadható el. Másrészt, s ami ennél is fontosabb jelenség, egyre több lett a nyugati sajtóból átvett – tehát nem saját – írás, melyek fordításának minőségét is érték már kifogások. Ráadásul ezeket a cikkeket jellemzően nem széles merítés alapján, hanem olyan egyértelműen liberális elkötelezettségű forrásokból veszik, mint a Buzzfeed és a Vice, időnként pedig a New York Times. 

Mindemellett felerősödött az oldal szerkesztésének átpolitizáltsága is: az utóbbi időben egyre többször fordult elő, hogy Magyarországon csak rétegtémának számító hírekre, eseményekre fókuszáltak. Ennél is nagyobb problémát jelentett, hogy több magyarországi médiumhoz hasonlóan a portál egyre inkább kiesett a hagyományos újságírói szerepből, s a politikai újságírás helyett egyre inkább politizálni kezdtek. Ezt Gavra Gábor, a balliberális HVG korábbi főszerkesztője, jelenleg szintén a balliberális oldalhoz sorolható Atv újságírója ezt a jelenséget egy interjúban a következőképp foglalta össze: „2010 után az ellenzéki pártok képtelennek bizonyultak betölteni azt a szerepüket, amiért a választók bejuttatták őket a parlamentbe, és bizonyos szempontból a média vette át az ellenzéki pártok helyét…”

Mindezek a válságtünetek miatt – sajtóértesülések szerint – a tulajdonosok arra a következtetésre jutottak, hogy változtatni kell a struktúrán, ugyanis romlik a színvonal és a bevételek is csökkennek. Ezzel kapcsolatban a tulajdonosok egy konkrét tervet is megfogalmaztak a portál működésének átalakítására, a költségek racionalizálására. 
Ezt követően a the Head of the Board of Directors of Index.hu Ltd. előbb visszahívta az portál főszerkesztőjét a the Board of Directors –ban betöltött pozíciójából, később pedig a főszerkesztői pozíciójából is elmozdította bizalomvesztés miatt. A bizalomvesztés oka elsősorban üzleti titkok versenytársak számára történő szivárogtatása volt, amely miatt már feljelentés is történt. Szintén hozzájárult ehhez, hogy az akkori főszerkesztő az átszervezésekkel kapcsolatos szakmai nézetkülönbséget a portálon külső befolyásolási kísérletnek írva le – nyilvánosságra hozta. Due to his dismissal, more than 80 employees resigned which led to significant attention and claims from the opposition that these events had occurred due to political interference.

In the case of Index.hu, an internal debate unfolded about the future operation of the portal which led to internal management decisions. The dismissal of the Editor-in-Chief of the privately-owned online news portal was an internal decision that concerned the company management alone.
Ami szó van tehát egy szakmai és üzleti jellegű vita, nem pedig a magyar sajtószabadság elleni támadás, vagy a legnagyobb portál elhallgattatására tett kormányzati kísérlet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy sajtóértesülések szerint a felmondott újságírók már egy új portál létrehozásán gondolkodnak.  Ráadásul maga a volt főszerkesztő nyilatkozta azt, hogy a cikkeik tartalmára vonatkozó politikai nyomást soha nem tapasztalt, csupán a fent bemutatott okok miatt a szerkesztőség működésének átalakítására tett javaslatot élték meg politikai nyomásgyakorlásként. Izgalmas fordulat, hogy a tulajdonosi kör szerint éppen az elbocsátott főszerkesztő az, aki – balliberális – pártok képviselőivel egyeztetett a szerkesztőség stratégiájáról és kommunikációjáról. 

Mindemellett érdemes arra is felhívni a figyelmet, hogy a legfrissebb oldal látogatottsági adatok alapján az Index olvasóközönsége a rivális, de szintén kormányzattal szemben erősen kritikus portálok (elsősorban a 24.hu, a 444 és a hvg) irányába indult el. Ezzel pedig a látogatottsági adatok szerint eddig harmadik 24.hu aktuálisan a leglátogatottabb magyarországi hírportál. Az index.hu körül kialakult szituációban tehát nem sajtószabadság sérülését láthatjuk, hanem sokkal inkább egy médiapiaci átrendeződést. 

Ossza meg másokkal is: