Blog

Az EU 270 millió eurós tervet indít Örményország nyugati integrációjára

Az Európai Unió mérföldkőnek számító tervről állapodott meg, amelynek célja, hogy a térségben növekvő feszültségek közepette segítsen Örményországot kivonni Oroszország érdekszférájából és támogassa gazdaságát.

Az Európai Unió mérföldkőnek számító tervről állapodott meg, amelynek célja, hogy a térségben növekvő feszültségek közepette segítsen Örményországot kivonni Oroszország érdekszférájából és támogassa gazdaságát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök hármas csúcstalálkozót tartottak április 5-én Brüsszelben.

A megbeszélést követően von der Leyen egy X bejegyzésben elárulta, hogy az EU a következő négy évben
270 millió eurót szán a dél-kaukázusi ország vállalkozásainak és iparának támogatására egy új és ambiciózus partnerségi megállapodás részeként.

Örményország az utóbbi időben próbálja megszakítani kapcsolatait korábbi szövetségesével, Oroszországgal, amely jelentős részben birtokolja energiahálózatát és infrastruktúráját. Ráadásul Jereván 2024-ig tagja volt az 1992 óta létező Oroszország vezette katonai szövetségnek, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ).

A két ország kapcsolata akkor hidegült el igazán, amikor 2021-ben Azerbajdzsán megtámadta Örményország határmenti területeit. Ami miatt kérték a többi tag, főleg Ororszország katonai segítségét. Moszkva imákat, jókívánságot küldött, fegyvereket vagy katonai segítséget ugyanakkor nem. Erre válaszként, Örményország befagyasztotta tagságát az Oroszország vezette biztonsági blokkban, a KBSZSZ-ben. 

Felmerülhet a kérdés, hogy miért is olyan fontos az Európai Uniónak egy 3 milliónál kevesebb lakosú, tengerparttal nem rendelkező kaukázusi ország?

Először is, Örményország igencsak nyitott a szorosabb kapcsolatok kialakítására a Nyugattal. Márciusban az örmény külügyminiszter be is jelentette, hogy az ország fontolgatja az Európai Uniós tagság kérelmezését. Másodszor pedig azért, mert az országnak geopolikailag kritikus az elhelyezkedése, és stabilitása, biztonsága közvetlen hatással van az EU érdekeire, különösen a Közel-Kelet instabil környezetében.

Ráadásul egy rendkívül jó húzás stratégiai szempontból, ha az EU-nak van egy stabil szövetségese a legnagyobb ellenségének, Oroszországnak a határától alig pár száz kilométerre.

Az országban rejlő gazdasági lehetőségek sem elhanyagolhatók az EU számára. Ennek a 270 millió eurós tervnek az egyik legtöbbet ismételt jelmondata a “kereskedelem diverzifikálása”. Valóban, az Európai Unió országai közül csak Németország szerepel Örményország 5 legnagyobb kereskedelmi partnerei között. Az ország külkerskedelmében egyértelműen Oroszország a legfontosabb szereplő, az örmények nagyban függenek az alapvető javak és erőforrások tekintetében tőlük. Viszont, amint már említettem Örményország egyre inkább próbálja kivonni magát Oroszország érdekszférájából. Ebbe beletartozik a gazdasági függetlenedés is, és itt mutatkozhat az EU országainak egy hatalmas lehetőség, hogy betöltsék a kieső orosz import hagyta helyet Örményország külkereskedelmében. 

 ormenyimport.png

Forrás: Világbank

Ráadásul az örmény kormánynak van egy ambiciózus terve, miszerint 2036-ra a megújuló energiaforrások aránya az energiatermelésben 66%-ra emelkedjen, a jelenlegi 7%-ról. Az EU hatalmasat profitálhat mind a terv finanszírozásából, mind pedig az infrastruktúra megépítéséből.

Az EU és Örményország közötti partnerség jelentős előnyöket kínál: a többi között a gazdasági diverzifikációt és egy stratégiailag jó helyen fekvő ország szövetségét.

Az Örményország és Oroszország közötti kapcsolatok és a lehetséges feszültségek kezelése azonban óvatos diplomáciát igényel az EU részéről. Elég csak visszaemlékezni mi történt és történik Ukrajnával az egyre növekvő nyugati befolyás és szövetség hatására. A kihívások ellenére a szorosabb együttműködés ígéretes a regionális stabilitás és a gazdasági lehetőségek szempontjából.

Szemlézte: Czájder Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon