Blog

Covid kontra migráció: a 42. cikkely megszűnésének következményei

A migráció kérdése az elmúlt években világszerte fokozott figyelmet kapott, s nem volt ez másként az Egyesült Államokban sem. Míg Európában a migrációs válság kezelése az egyes EU tagállamok közötti feszültségeket erősítette fel, addig az USA-ban az évtizedek óta fennálló demokrata-republikánus…

A migráció kérdése az elmúlt években világszerte fokozott figyelmet kapott, s nem volt ez másként az Egyesült Államokban sem. Míg Európában a migrációs válság kezelése az egyes EU tagállamok közötti feszültségeket erősítette fel, addig az USA-ban az évtizedek óta fennálló demokrata-republikánus párharc újabb fejezetét nyitotta meg. A híres 42. cikkely eltörlésével azonban nem várt fordulat is érkezhet.

Ahogy azt már blogunk korábbi cikkeiben is megírtuk, az amerikai migráció kérdésében kulcsszerepet kap az ún. 42. cikkely. A Trump-adminisztráció alatt hatályba léptetett törvény értelmében minden olyan menedékkérő, vagy illegális migráns kérelme elutasítható, aki nem rendelkezik megfelelő papírokkal. Az intézkedés bevezetésekor a Fehér Ház a Covid-járványhelyzetre hivatkozva járt el, ám hamar világossá vált: a 42. cikkely valójában nem a pandémia, sokkal inkább a migránsáradat megfékezésére volt alkalmas.

A napokban azonban érvényét vesztette a rendelet, hiszen az Egyesült Államokban május 11-én hivatalosan is bejelentették az egészségügyi veszélyhelyzet végét. ,,Az amerikai hatóságok több tízezer újonnan érkező migránsra számítanak, akik az elkövetkezendő napokban Amerika déli határait rohamozzák meg." - írtuk korábbi cikkünkben. Elsősorban Texas államban nagy az aggodalom, hiszen annak határmenti városaiban egyre gyakoribbak a bevándorlók okozta zavargások.

Ennek ellenére vannak források, amelyek a várt migrációs hullám elmaradásáról számolnak be.

Az elmúlt két napban az Amerikai Egyesült Államok határőrsége mintegy 50%-os visszaesést tapasztalt (a migránsokkal való) találkozások számában, a hét elejéhez képest, mielőtt a 42. cikkely csütörtök éjfélkor véget ért."

- nyilatkozta Alejandro N. Mayorkas belbiztonsági miniszter a CNN-nek.

Ezek a friss adatok bizakodásra adhatnak okot, ám korántsem biztos, hogy ezzel az amerikai migránsprobléma megoldódott. A 42. cikkely ugyan már nem szabályozhatja az újonnan érkező bevándorlók helyzetét, még kérdéses, hogy milyen lesz az erre vonatkozó új törvény. A pandémiát megelőzően legtöbb esetben a 8. cikkelyre hivatkozva jártak el, ám kétséges, hogy ez a jövőben is így fog-e történni, hiszen számos amerikai nincs megelégedve a migránshelyzet kezelésével.

Elégedetlen állampolgárok tömege sorakozik fel mind republikánus mind pedig demokrata oldalon, így kevés támogatója marad a Biden-adminisztráció migrációs politikájának.

A Politico és a Harvard közös közvéleménykutatása szerint az amerikaiak 55%-a gondolja úgy, hogy a 42. cikkely valóban hatékony eszköz volt a migrációs helyzet kordában tartására.

Az ügy kapcsán elégedetlenségének adott hangot Ron DeSantis, Florida állam kormányzója, az egyik legesélyesebb lehetséges republikánus elnökjelölt is. Twitteren közzétett bejegyzésében harsányan kritizálta Biden elnök intézkedéseit. 

DeSantis szerint Washington intézkedéseivel bizonyítja, hogy nem hajlandó felelősséget vállalni a migrációs válságban és felhívta követői figyelmét a Florida állambeli erőfeszítéseire a migráció problémájával szemben. Tisztán látszik, hogy a floridai kormányzó merőben eltérő álláspontot képvisel a jelenlegi adminisztrációhoz képest, ám az még nem belátható, hogy Ron DeSantist és politikáját láthatjuk-e valaha a Fehér Házban.

A 42. cikkely hatályon kívül helyezésének számos hátránya világossá vált, ám kétségkívül igaz, hogy bevándorlási kérdéseket nem szerencsés egy alapvetően egészségügyi vészhelyzet szabályozására szánt törvénnyel megoldani. Egy dolog biztosnak látszik: az új bideni törvénykezés nagy valószínűséggel szintén nehézségeket gördít majd a migrációs kérdés útjába, ám nem megjósolható, lesz-e a közeljövőben pozitív irányú változás.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon