Blog

Hogy áll Biden szénája?

Joe Bidennek az eredmények alapján eddig egész jól ment az, hogy „hátulról vezessen”, azonban kérdés, meddig képes ezt tartani? – írja Patrick Buchanan a The American Conservative oldalán.

Joe Bidennek az eredmények alapján eddig egész jól ment az, hogy „hátulról vezessen”, azonban kérdés, meddig képes ezt tartani? – írja Patrick Buchanan a The American Conservative oldalán.

A szuperkedd óta Biden lényegében folyamatosan és biztosan menetelt előre, azonban a minap a valóság közbeszólt: Bidennek a Tara Reade üggyel kapcsolatosan kellett megvédenie magát. Reade ugyanis azt állítja, hogy még 1993-ban, amikor Biden Delaware szenátora volt a kongresszusban, a férfi szexuálisan zaklatta őt a Capitolium épületében. Az állításra számos médium rákapott, és Biden-ből rögtön címlapsztori lett, ő azonban határozottan tagadja a vádakat, elmondása szerint „ez az egész soha nem történt meg … és ez ilyen egyszerű”.Az elnökválasztásoknál pont az ilyen esetek azok, amiket egyik jelölt sem akar megvitatni kampánya során; érdemes azonban észrevenni, hogy a „Reade-botrány” Bidennél csupán a kezdet. Sokkal nagyobb problémát jelent az, hogy többek elmondása szerint Biden talán egyfajta „mentális hanyatlásban szenved”, de azt sem szabad elfelejteni, hogy már ő sem egy mai gyerek: megválasztása esetén ugyanabban a korban lépne hivatalba, mint amelyikben Reagan – az Egyesült Államok eddigi legöregebb elnöke – elhagyta pozícióját. Hat hónap van hátra a novemberi választásokig, és a demokraták körein belül továbbra is megvannak a Biden képességeivel kapcsolatos aggodalmak, a jelölt ugyanis egyre rosszabbul teljesít a viták és a beszédek során, többször nem képes komplex gondolatok korrekt megfogalmazására, vagy nem tud érthetően és következetesen fogalmazni és közvetíteni.

„Átmeneti jelöltnek tartom magam” – ismerte el Biden a minap. Elnökként csupán egy ciklust szolgálna, így 2025-ben, 82 évesen leköszönne pozíciójából. Ez azonban még egy kérdést felvet: vajon kit szán utódjának? Ez pedig azért kulcsfontosságú, mert az az ember, akit Biden megválasztása esetén alelnöknek nevez ki, nem csupán rögvest az elnök helyébe lép abban az esetben, ha történik vele valami, de nagy valószínűséggel ő lesz a Demokrata Párt vezetője és a 2024-es demokrata elnökjelölt is. Ami pedig biztos, az az, hogy Biden az alelnöki posztot egy nőnek tartogatja.

A kérdés valójában az, hogy Biden „inkább vegyesen vagy fehéren” akarja-e tartani a demokratákat. Amy Klobuchar és Elizabeth Warren kinevezésével ugyanis továbbra is fehér maradna a vezetés; de az is kérdéses, hogy ha Biden egy afroamerikait választ maga mellé, mint például Stacey Abrams – aki 2018-ban elvesztette a georgiai kormányzóválasztást – vagy Kamala Harris – aki korábban rosszul teljesített –, őket mennyire lesznek képesek a demokraták elfogadni úgy, mint a párt kijelölt jövőbeli vezetőjét. Michelle Obama Biden szerint tökéletes lenne a pozíció betöltésére, a volt first lady azonban nem elérhető.

„És amíg Biden az alagsorában szervezkedik a kampányban, a republikánusok folyamatosan az ő karakterét, hitelességét és mentális kompetenciáit támadják. És ezzel még az őszi kampány megkezdése előtt alááshatják jelöltségét” – írja Buchanan.

Mindezt összegezve a 2020-as kampány talán megmutatja az Egyesült Államoknak saját demokráciáját, annak lehető legrosszabb formájában; és ennek kapcsán pedig újra elgondolkozhatunk azon, amit még Churchill így fogalmazott meg: „Azt mondják, a demokrácia a kormányzás legrosszabb formája, – kivéve azokat a formákat, melyeket már próbáltunk”.

Szemlézte: Markó Alíz Izabella