Blog

Itt az iraki visszavonulás ideje?

Iraki tisztviselők az amerikai katonák visszavonását követelik, főként arra hivatkozva, hogy a jelenlétük sérti Irak nemzeti szuverenitását. E követelés leginkább a minapi rakétadámadásos események kapcsán került újra felszínre – írja Daniel Larison a The American Conservative hasábjain.Az iraki…

Iraki tisztviselők az amerikai katonák visszavonását követelik, főként arra hivatkozva, hogy a jelenlétük sérti Irak nemzeti szuverenitását. E követelés leginkább a minapi rakétadámadásos események kapcsán került újra felszínre – írja Daniel Larison a The American Conservative hasábjain.

Az iraki kormány amellett, hogy az Egyesült Államok katonáinak kivonását követeli, a következőket is megfogalmazta az ország vezetése felé: „Azt is megtagadjuk, hogy az amerikai erők – vagy mások – bármilyen intézkedést meghozzanak az iraki kormány és az iraki fegyveres erők főparancsnokának jóváhagyása nélkül, mint ahogyan ezt amúgy a 2020. március 13-i reggelen is megtették.”

De miért is kulcsfontosságú kérdés az amerikai katonák kivonása most? Az Egyesül Államok katonái csak az alapján működnek Irakban, hogy a két ország kormánya jelenleg együttműködik, azonba  ha ezek a katonák támadásokat indítanak Irak területén iraki objektumok vagy állampolgárok ellen, azon támadásoknak nem lesznek olyan jogi alapjai, melyekre hivatkozni lehetne. Így tehát érthető, hogy az ismételten elkövetett, illegális támadásokkal az USA már eljátszotta a „kedves fogadtatását” Irakban. „Mindaddig, amíg az amerikai erők Irakban maradnak, az iraki milíciák támadásokat fognak indítani ellenük, és az Egyesült Államok további csapásokkal reagál majd.”

Az amerikai katonai jelenlét hozzájárul az országban tapasztalható instabilitáshoz, így nem meglepő, hogy az iraki vezetés a katonák kivonását támogatja. Talán eljött az idő arra, hogy az amerikai kormány végre tényleg betartsa Iraknak tett ígéretét – a szuverenitás tiszteletben tartását –, és kivonja csapatait az ország területéről.
Nem utolsó sorban pedig felmerül az a dilemma is, hogy megéri-e folyamatos veszélynek kitenni és kockáztatni amerikai katonák életét.

Szemlézte: Markó Alíz Izabella